2022. május 20. péntek Bernát, Felícia

Hírek - Agrárpénzek

Egyre több robot dolgozik a magyar állattenyésztésben

Az állattenyésztésben is egyre több üzem használ precíziós eszközöket Magyarországon, és már nem csak a fejésekhez, de az etetéshez is sokan robottechnológiát alkalmaznak - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója. A szakember azt is elárulta, hogy egy közel 5 milliárd forintos teljesen zöldmezős beruházást terveznek, amellyel évente mintegy 2000 fajta végterméket állíthatnak elő, és így teljesen testre szabhatják majd a takarmányozást.
 
 

A néhány év múlva bekövetkező népességrobbanás bizonyos fáziseltolódással megy majd végbe a világban, és habár Ázsiában óriási a növekedés, a követekező 30-40 évben a hangsúly áttolódik majd Afrikára - mondta Kulik Zoltán a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián. Hozzátette, tudomásul kell venni, hogy csaknem 4-5 milliárd fővel nő majd a lakosság 60-70 év alatt, és meg kell majd etetni mindenkit, ami óriási kihívást jelent. Az export jelenleg 20-22 százalékot tesz ki a Vitafort életében, a következő években azonban ez meghaladhatja majd a cég tevékenységének 50 százalékát is - emelte ki. 

A szakember a precíziós mezőgazdasággal kapcsolatban hangsúlyozta, már nem csak a növénytermesztésben, de az állattenyésztésben is jelen van. A tejelő tehenek takarmányozásában a robottechnológia már nem csak a fejéseknél, de az etetésnél is előtérbe került, igaz most még csak 4-5 üzem használ ilyen eszközöket Magyarországon, a következő években azonban ez a szám akár 50-100-ra is nőhet. Közölte, a Vitafort célja, hogy egy 5 milliárd forint körüli teljesen zöldmezős beruházás keretein belül egy olyan automatizált üzemet hozzon létre, amely lehetővé teszi azt, hogy éves szinten mintegy 2000 fajta, féle végterméket állítsanak elő. Ezzel teljesen testre szabhatják a takarmányozást, még úgy is, ha ez nagyon sok átállással jár majd. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!