2021. február 25. csütörtök Géza

Hírek - Agrárpénzek

Élesedett a korlátozás: mától csak így jöhetnek be az idénymunkások Magyarországra

Július 15-től, azaz mától szigorított határátlépési intézkedések vonatkoznak többek között a hazai agrárágazatba érkező dolgozókra is. Habár Magyarországon jelenleg stabil a koronavírusjárvány-helyzet, a szomszédos országokban folyamatosan romlik, ezért a kormány határátlépést szigorító intézkedéseket hozott, amelyek a külföldről belépő mezőgazdasági munkavállalókat is érinti. Összegyűjtöttük, mik mostantól a határátlépés feltételei.
 
 

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, 2020. július 15-én, azaz ma lép hatályba az a rendelet, amely a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szól. Habár Magyarországon a koronavírusjárvány-helyzet stabil maradt az utóbbi hetekben, a környező államokban ez kedvezőtlenül alakult, ezért a kormány határátlépést szigorító intézkedést hozott, amelynek részleteit kormányrendeletbe foglalta. Ez a rendelet tartalmazza az agrárágazatra vonatkozó szabályokat is, így összegyűjtöttük, hogy a 2020. július 15-től hatályos szabályok értelmében az agrárágazatban dolgozóknak és munkáltatóiknak mikre kell odafigyelniük.

A dolgozók csoportos beléptetésére abban az esetben kerülhet sor, ha a munkáltató a tervezett belépés előtt legalább 48 órával az agrárágazatban dolgozók belépéséről - nevük megjelölésével - értesíti a kijelölt és igénybe venni kívánt határátkelőhely szerint illetékes határrendészeti kirendeltséget, megadja a személyazonosításra alkalmas okmányának számát, a tervezett munkavégzés és a szállás helyét és a munkavégzés tervezett időpontját. Emellett igazolni kell, hogy az agrárágazatban dolgozó egészségügyi vizsgálaton átesett, és ennek során COVID-19 fertőzés gyanúját nem állapították meg.

A belépéshez teljesíteni kell továbbá a határrendészeti és idegenrendészeti feltételeket. A Magyarországra belépett idénymunkásokat a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, ehhez kapcsolódóan a munkáltató az idénymunkás adatairól a belépés tervezett napját megelőzően három nappal köteles értesíteni a járványügyi hatóságot.

A beléptetés feltételeiről és tervezett idejéről az agrárágazatban dolgozót előzetesen az agrárágazatban dolgozó munkáltatója az anyanyelvén írásos formában tájékoztatja. A Magyarországra történő belépést követő 14 napon keresztül mind a munkáltatónak, mind a dolgozónak be kell tartania a munkahelyi karanténra vonatkozó következő szabályokat:

 • az agrárágazatban dolgozót a beléptető határátkelőhelytől a munkáltatónak kell szervezett formában, csoportosan a szállás helyére szállítania, az egyéni utazás nem megengedett,
 • a szálláshely csak a munkavégzés céljából és csak csoportosan hagyható el,
 • az agrárágazatban dolgozó étkezéséről és ellátásáról a munkáltató gondoskodik,
 • ha az agrárágazatban dolgozó a munkahelyi karantén időtartama alatt bármilyen betegségre utaló tünetet tapasztal, köteles erről a munkáltatót azonnal tájékoztatni,
 • betegségre utaló tünetet észlelését követően az agrárágazatban dolgozó munkát nem végezhet, őt a munkáltató köteles elkülöníteni a többi agrárágazatban dolgozótól, és a munkáltató köteles egy órán belül telefonon tájékoztatni a járványügyi hatóságot.

A munkáltatónak figyelnie kell arra is, hogy a dolgozók Magyarország területéről való kiléptetését a tervezett kilépés előtt legalább 48 órával több helyen is előre be kell jelenteni. A munkáltatónak tájékoztatnia kell a belépésre igénybe vett határátkelőhely szerint illetékes határrendészeti kirendeltséget és a járványügyi hatóságot is. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu