2021. január 22. péntek Vince, Artúr

Hírek - Agrárpénzek

Elképesztő: ki nem találnád, mire használja a kávézaccot egy brit cég

A kávéfogyasztás során rengeteg hulladék keletkezik, kezdve az egyszer használatos és eldobható poharakkal, de ide tartoznak a műanyag kanalak és kevergetők, valamint az édesítőszerek csomagolásai is. Valamint a kávézacc. Egy nap alatt a világ lakossága körülbelül 2 milliárd csésze kávét iszik meg, amiből megközelítőleg 6 millió tonna kávézacc keletkezik. Ezt pedig akár bioüzemanyagként is lehet hasznosítani, ahogy arra egy brit cég rájött.
 
 

A kávéfogyasztás nemcsak temérdek mennyiségű papír- és műanyag szeméttel jár, hanem rengeteg kávézaccal is. Egy 2011-es kutatás szerint az emberiség naponta 2 milliárd csésze kávét fogyaszt el, aminek következtében körülbelül 6 millió tonna kávézacc keletkezik, ami hulladéknak számít, és a szeméttelepekre kerül A kávézacc ráadásul, ahogy minden szerves anyag, a hulladéklerakókban bomlásakor üvegházhatású gázokat bocsát ki, amivel hozzájárul a globális felmelegedéshez, írta meg a CNN.

Ezen kíván változtatni egy brit cég, a Bio-bean, amely évi 7 ezer tonna kávézaccból készít bioüzemanyagot. A cég számításai szerint ugyanis 80%-kal kisebb kibocsátással jár, ha üzemanyag készül a kávézaccból, mintha a hulladéklerakóban kötne ki. A Bio-bean már 2017-ben kifejlesztett egy kávéalapú üzemanyagot, amellyel a cég a londoni buszokat tervezte üzemeltetni, azonban akkoriban még nem tudtak ezt olyan mennyiségben és olyan áron előállítani, hogy érdemes legyen átállítani ezekre a mondott járműveket.

A Bio-bean ezért letett a kávéalapú folyékony bioüzemanyagok gyártásáról, és inkább az ugyancsak kávéalapú, de szilárd tüzelőanyagok előállítására kezdett összpontosítani, amelyeket magánházak, ipari létesítmények és üvegházak fűtésére is fel lehet használni. A Bio-bean ipari bojlerek fűtésére alkalmas pelleteket és kazánokban eltüzelhető rönköket is készít a kávézaccból. A folyamat során a kávézaccot először megtisztítják a papír és műanyag szennyeződésektől, majd alaposan kiszárítják, a folyamat végső lépéseként pedig tüzelőanyagot állítanak elő belőle.

George May, a Bio-bean igazgatója szerint az általuk készített rönkök és pelletek 20%-kal melegebben és ugyanennyivel tovább is égnek, mint a hagyományos fűtőanyagok. Jenny Jones a Leedsi Egyetem professzora szerint az újrahasznosított kávézaccból lehet tüzelőanyagot készíteni, de azt meg kell vizsgálni, hogy ennek az eltüzelése milyen hatással van a karbonkibocsátásra, és hogy nem lenne-e értelmesebb ezt egyszerűen hulladékként elégetni, vagy mulcsot készíteni belőle. A professzor szerint ugyanis a kávézacc, mint minden biomassza-maradvány, magasabb kén- és nitrogéntartalommal rendelkezik, mint a legtöbb fa, így ennek égésekor kén-dioxid és különféle nitrogén-oxidok juthatnak a légkörbe.

A Bio-bean ezzel szemben rámutatott, hogy az általuk előállított, kereskedelmi forgalomban kapható tüzelőanyagok minden szükséges hatósági tanúsítvánnyal és engedéllyel rendelkeznek, valamint a kávéalapú tüzelőanyagok alacsonyabb részecskekibocsátással rendelkeznek, mint a legtöbb farönk. George May elmondta, hogy a következő öt évben Északnyugat-Európa piacain is szeretnének megjelenni.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu