2021. május 13. csütörtök Szervác, Imola

Hírek - Agrárpénzek

Ennyit keresnek a növénytermesztők és az állatartók egy jó évben

2018-ban nőtt az egy hektár mezőgazdasági területre jutó kibocsátás, viszont csökkent a jövedelmezőség a Statisztikai Tükör legfrissebb számai szerint. Nem zártunk pedig rossz évet, amit az is mutat, hogy a vállalkozói jövedelem több volt, mint a kapott a támogatások. A statisztika szerint nem adtunk ki sokkal több pénzt munkabérre, emögött az intenzív gépesítés állhat.
 
 

Ennyit kerestek a növénytermesztők

Magasan átlag feletti a jövedelmezőség a Közép-Dunántúlon, Dél-Alföldön, Nyugat-Dunántúlon, és jelentősen elmaradt Észak-Magyarországon. 2018-ban a vállalkozói jövedelem értéke egy hektár mezőgazdasági területre vetítve átlagosan 133 ezer forint volt. A fajlagos mutató nagysága a régiókban tág határok (60 és 170 ezer forint) között szóródott: Dél- és Észak-Alföldön kiugróan magas volt, Közép-Dunántúlon az átlag körül alakult, a többi régióban elmaradt az átlagostól.

Ennyit kerestek az állattartók

2018-ban az egy állategységre vetített vállalkozói jövedelem átlagosan 310 ezer forint volt. A fajlagos mutató nagysága a régiókban nagyobb határok (185 és 340 ezer forint) között szóródott, mint az egy hektárra jutó jövedelemé. A mutató Dél-Dunántúlon, Dél- és Észak-Alföldön kiemelkedő volt, a Közép-Dunántúlon is valamivel az átlag fölött alakult. A többi régióban jóval elmaradt az átlagostól. A mutató tekintetében kiemelkedő három régió teljesítményét a növénytermesztés és az állattenyésztés volumene magyarázza.

Ennyivel járult hozzá a támogatás

A jövedelem és a munkaerő-felhasználás is csökkent 2018-ban. A jövedelmek forrásaként az alábbi ábra bemutatja a bruttó hozzáadott értéket és a jövedelmet növelő egyéb tételeket. A csatlakozás óta a földalapú és vidékfejlesztési támogatások fokozatosan emelkedtek. 2015-től viszont ismét nagyobb szerepet kaptak a terméktámogatások. Ez annak köszönhető, hogy a 2015-től érvényes Közös Agrárpolitikában (KAP) a tagállamok mozgástere bővült, Magyarország pedig a rendelkezésre álló termeléshez kötött támogatási keretet teljes egészében felhasználja. A növénytermesztési és az állattenyésztési terméktámogatások mértéke is többszörösére emelkedett a 2015-öt megelőző évekhez viszonyítva.

Ezzel szemben a felhasználási oldalon szereplő költségek (munkadíj, bérleti díj és kamat) és az értékcsökkenésre elszámolt összeg kevésbé változnak. Az uniós csatlakozásunkkal a mezőgazdasági vállalkozók jövedelmén belül megnőtt a támogatások aránya. Az időjárástól függő kibocsátás ingadozása a jövedelem alakulását is számottevően befolyásolja. 

Jó hozamú években a támogatások szerepe csökken a jövedelem összetételében, 2018-ban 78% volt ez az arány.

A fizetett munkaerő-ráfordítás évek óta tartó emelkedése 2017-től csökkenésbe fordult, ez a folyamat 2018-ban tovább folytatódott, ami ellentmond annak a tapasztalatnak, hogy drágul a munkaerő. A csökkenés a gépesítésnek köszönhető. Az éves munkaerőegységben (ÉME)2 kifejezett élőmunka-felhasználás 7,1%-kal csökkent 2017-ben az előző évhez viszonyítva, és  8,7%-kal 2018-ban. A mezőgazdasági termelők 2018-ban 399 milliárd forintot fizettek ki munkavállalóiknak, 3,3%-kal többet, mint az előző évben. Mivel a munkabérek ennél jóval nagyobb mértékben emelkedtek, ez csak úgy lehetséges, ha kevesebbet alkalmazottal és több géppel oldották meg a termelési feladatokat.

Olvasson bele a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia programjába, ahol a támogatásokkal és a termelés kihívásaival kapcsolatban is talál előadást, kerekasztal-beszélgetést. Regisztráljon most a december 4-5-i eseményre!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu