Ennyit zuhan egy gazdaság, ha két hónapra leáll a koronavírus miatt

Ennyit zuhan egy gazdaság, ha két hónapra leáll a koronavírus miatt

agrarszektor.hu
A gazdaságra sokkal nagyobb hatással van a koronavírus-járvány, mint az emberek egészségére. Miközben a koronavírussal fertőzöttek halálozási rátája 1-3 százalék között mozog, addig a gazdaságon belül 10-40 százalékos visszaesést mértek az elemzők az elsőként megfertőzött országban, Kínában. Különösen sokkoló lehet ez egy olyan országban, ahol az utóbbi évek 6-7 százalékos GDP-növekedését is visszaesésként élték meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megjöttek az első adatok a koronavírus gazdaságfékező hatásáról Kínából. Kiderült, hogy január és február folyamán - szektortól függően - 10-40 százalékos a gazdasági visszaesés az előző év azonos időszakához mérten. Még messze van az év vége, és valószínű, hogy a drámát egy erőteljesen fellendülés váltja majd fel, mégis kétséges, hogy le lehet-e dolgozni ekkora lemaradást.

A kínai ipari és információs technológiai minisztérium közlése szerint a járvány kínai gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül, amelyet január végén zártak le a vírus terjedésének megfékezésére, az ország egyéb területein működő nagyvállalatok 95 százaléka kezdte meg újra a tevékenységét a múlt hétig - írja az infostart.hu..A kis- és közepes vállalatoknak ezzel szemben csupán mintegy 60 százaléka indította el újra a működését. Egyes elemzők arra számítanak, hogy a járvány következtében a kínai gazdaság teljesítménye az első negyedévben most először visszaeséssel zárhat.


Január-februárban az ipari termelés 13,5 százalékkal csökkent éves összevetésben, jóval nagyobb mértékben az elemzők által jósolt 3 százalékos zsugorodásnál. A járványt a feldolgozóipar sínylette meg a legjobban, a szektorban 15,7 százalékkal csökkent a termelés éves bázison, miközben az energiaforrások - elektromosság, hőenergia, gáz és víz - termelésében 7,1 százalékos visszaesést mértek a tavalyi év azonos időszakához képest. A tulajdonosi összetétel alapján

a legnagyobb, 21,4 százalékos zsugorodást a külföldi finanszírozású vállalatok termelésében mérték,

míg a részvénytársaságok termelése 14,2 százalékkal, az állami vállalatoké pedig 7,9 százalékkal csökkent éves összevetésben. (Megjegyezzük: a külföldi érdekeltségű vállalatok azért jöttek létre, hogy az anyaország nyersanyagigényét kiszolgálják. Így már érthető, miért került ekkora bajba az ellátás Európában és az USA-ban - agrárszektor.hu.) A magánszektorban a termelés 20,2 százalékkal esett vissza.

A kiskereskedelmi forgalom 20,5 százalékkal zsugorodott a január-februári időszakban éves összevetésben, meghaladva a 4 százalékos csökkenést valószínűsítő elemzői előrejelzéseket. A legsúlyosabb csapást a vendéglátóipar szenvedte el: a kiskereskedelmi forgalom ezen a területen 43,1 százalékkal esett vissza éves bázison a járvány következtében. Az internetes kereskedelem viszonylag stabil maradt, és az internetes eladások a teljes kiskereskedelmi forgalom 21,5 százalékát tették ki az év első két hónapjában.

Az állóeszköz-beruházások 24,5 százalékkal csökkentek éves összehasonlításban, messze alulmúlva az elemzők által jósolt 2 százalékos zsugorodást. Korábban ezen a területen sem jelentettek még csökkenést. A kínai statisztikai hivatal az adatokat azzal kommentálta, hogy bár a járvány viszonylag nagy csapást mért a gazdasági tevékenységre, a hatásai "rövid távúak, külsődlegesek és kézben tarthatóak". A kínai jegybank vasárnap intézkedéseket helyezett kilátásba annak érdekében, hogy mérsékelje a járvány által súlyosan érintett cégek hitelköltségeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?