Ez most komoly? Ennyiért bérelhetsz most egy hektár földet Magyarországon

Ez most komoly? Ennyiért bérelhetsz most egy hektár földet Magyarországon

Régóta tartó és jól dokumentált trend, hogy egyre drágulnak a termőföldek, ahogy világszerte, úgy Magyarországon is. A termőföldek hektáronkénti piaci átlagára 2021-ben 1,969 millió forint volt hazánkban, ami 14 százalékos drágulást jelent az előző évhez képest. Ezzel szemben a termőföldek haszonbérlete hektáronként átlagosan 81 957 forint volt. Ez az egy évvel korábbi átlagárhoz képest 9,2 százalékos emelkedést jelez. Az európai viszonyokat elnézve azonban az látható, hogy a magyar termőföldek haszonbérlete bőven a középmezőnyben van, mert bár vannak országok (Szlovákia, Svédország, Norvégia), ahol olcsóbban bérelhetnek földet a gazdálkodók, másutt viszont (Olaszország, Hollandia, Spanyolország) irgalmatlanul elszabadultak a haszonbérleti díjak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A mezőgazdaság egyik ismert nagy problémája, hogy amíg a Föld népessége folyamatosan növekszik, és egyre több éhes szájat kell etetni, a rendelkezésre álló, megművelésre alkalmas területek egyre fogynak. Ebből kifolyólag egyre nagyobb a kereslet a megművelhető földek iránt, ami a kínálat végessége folytán az árak folyamatos emelkedésével jár. Az Európai Unióban nincs minden megművelhető föld a rajta gazdálkodók tényleges tulajdonában. Sokan kényszerülnek arra, hogy béreljék a termőföldet, ennek költsége pedig egy olyan tényező, amelyet ezeknek a gazdálkodóknak a terméshozamoktól függetlenül évről évre viselniük kell - olvasható az Eurostat friss elemzésében. A termőföldek árának ingadozását tükrözve az egy hektárnyi mezőgazdasági terület (szántó vagy állandó gyep) éves bérleti díja is erős eltéréseket mutat az egyes országok, az országokon belül pedig az egyes régiók között. Az azonban látszik, hogy minden olyan uniós régióban, amelyről adatok állnak rendelkezésre, az állandó gyepterületek bérlése olcsóbb volt, mint a szántóké.

Nemzeti és regionális földbérleti díjak Európában (Forrás: Eurostat)

Egy hektár szántó vagy állandó gyep bérlése Olaszországban volt a legdrágább, átlagosan évi 837 euróba került (közel 313 ezer forintba), második helyen pedig Hollandia állt, ahol a 2019-es adatok szerint átlagosan 819 eurót (több mint 306 ezer forintot) kellett kifizetni a föld használatáért. A rendelkezésre álló adatok alapján uniós szinten az ilyen típusú mezőgazdasági földterületek legmagasabb bérleti díját 2020-ban Olaszország Friuli-Venezia Giulia régiójában jegyezték fel, ahol hektáronként átlagosan 1714 euróba (több mint 641 ezer forintba) került a gazdáknak a föld bérlése, ez pedig több mint kétszerese volt az országos átlagnak. A legolcsóbban Szardínia szigetén lehetett földet bérelni, ott 2020-ban mindössze 216 euróba került egy hektár. Hollandiában a legolcsóbban Gelderlandban lehetett földet bérelni, 720 euróért, a legdrágább területnek pedig Flevoland számított, ahol 1568 eurót is ki kellett fizetni egy hektárnyi föld műveléséért. A "toplista" harmadik helyezettje Spanyolország, ahol az átlagárak ugyan 157 euró körül mozognak, ám óriási különbség figyelhető meg a legolcsóbb terület (Aragónia, 100 euró/hektár/év) és a legdrágább (Kanári-szigetek, 1119 euró/hektár/év) bérleti díjak között.

2020-ban Szlovákiában volt a legolcsóbb a föld bérlése, egy hektár átlagosan 57 euróba (alig több mint 21 ezer forintba) került egy évre, bár az EU-ban a ténylegesen legolcsóbb mezőgazdasági területeket a svédországi Közép- és Felső-Norrlandban szerezhették meg a szerencsések, potom 34 euróért (közel 13 ezer forintért). Átlagosan legalacsonyabb földbérleti díjat 2019-ben Norvégiában kellett megfizetni a gazdálkodóknak, ahol 37 eurót kértek el egy hektárnyi szántóért vagy gyepterületért.

Az Eurostat 2020-as adatai alapján Magyarországon egy hektár föld bérleti díja átlagosan 173 euró (azaz 64 673 forint volt), a legolcsóbban Észak-Magyarországon lehetett földet bérelni, hektáronként 125 euróért (46 677 forintért), a legdrágábban pedig a Dél-Dunántúlon, 212 euróért (79 133 forintért). Az Agrotax Kft. azonban, amely 2015 óta foglalkozik azzal, hogy a kifüggesztett hirdetmények adatbázisa alapján minden évben elkészítse az országos termőföldpiaci körképet, ennél frissebb és pontosabb adatokkal rendelkezik. A vállalkozás elemzése alapján a szántóföldek éves hektáronkénti haszonbérleti díja 2021-ben átlagosan 81 957 forint volt Magyarországon, ami 9,2%-os emelkedés az előző évihez képest, amikor 75 003 forint volt az átlagos évi haszonbérleti díj hektáronként. Az átlagárak a Dél-Alföldön voltak a legmagasabbak (90 149 Ft/ha/év), míg a legalacsonyabb értékeket Észak-Magyarországon (70 064 Ft/ha/év) rögzítette a vállalkozás. A legdrágábban Tolna megyében (96 054 Ft/ha/év) szerződtek a bérlők a földekre, de Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Békés megyékben is 90 ezer forint felett voltak a bérleti díjak. A legalacsonyabb árat Zalában (63 394 Ft/év/ha) rögzítették, de 70 ezer forint alatti éves díjakat fizettek Nógrád, Heves és Veszprém megyében is átlagosan egy hektár föld használatáért a bérlők. Az Agrotax Kft. teljes elemzése itt olvasható.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?