2022. május 19. csütörtök Ivó, Milán

Hírek - Agrárpénzek

Ezek a magyar agrárium kitörési pontjai

A jelenlegi szerkezetében a magyar agrárium nem tud olyan mértékű haladást elérni, mint amilyen a világ mezőgazdaságára jellemző - mondta az agrárszektor.hu-nak Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián. Számos területen drasztikus és azonnali változásokra lenne szükség ahhoz, hogy versenyképesek legyünk. Így például teret kell adni a precíziós gazdálkodásnak, illetve fejleszteni kell a szakképzést és a felsőoktatást is.
 
 

A magyar agráriumban ott van a növekedési potenciál, de a jelenlegi szerkezetben nem lehet olyan mértékű haladást elérni, mint amilyen a világ mezőgazdaságában jellemző – közölte Gyuricza Csaba a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián. Hozzátette, ha rá akarunk kapcsolódni arra a dinamizmusra, ami a globális agráriumot jellemzi, akkor az alapvető területeken drasztikus és azonnali változtatásokra van szükség.

A szakember szerint ilyen területek a gyakorlati innováció, az agrárkutatás, a szakképzés és a felsőoktatás, valamint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, de fontos lenne az öntözésfejlesztés mellett azokra a területekre is fókuszálni, ahol nincs meg a korszerűsítés lehetősége. Gyuricza Csaba kiemelte, hogy szükség lenne a precíziós technológiák nagyon gyors és hatékony térhódítására is, a megfelelő szaktudással együtt, ezen a területen ugyanis mintegy 350-400 milliárd forintos növekedési potenciál is elérhető.

Megkerülhetetlen a birtokkoncentráció kérdése is, mivel egyre nagyobb területekre lesz szükség a jövőben ahhoz, hogy eredményesen lehessen gazdálkodást folytatni. Azokra a termőterületekre is fókuszálnunk kell, amelyeknek kedvezőtlenebbek az adottságaik. Ide érdemes lenne új technológiákat kidolgozni, mint például az ökológiai gazdálkodás, az agrárerdészet, vagy az őshonos állatok tartása, és ezeket korszerű módszerekkel kell megvalósítani - tájékoztatott Gyuricza Csaba.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!