Ezek az új törvények segítik a magyar gazdákat: rengeteg az egyszerűsítés

Ezek az új törvények segítik a magyar gazdákat: rengeteg az egyszerűsítés

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium 2021. évben jelentős jogszabályokkal segítette a gazdálkodók és az agrár-és élelmiszeripari vállalkozások tevékenységét. A tárca 5 törvény, 43 kormány-előterjesztés és 51 miniszteri rendelet előkészítését és megalkotását végezte el az év során. Ezek közül kiemeltek néhány, a gazdák számára is fontos rendelkezést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Állami szerepvállalás nélkül nem mérsékelhető érdemben az élelmiszerpazarlás, ennek érdekében új szabályozás segíti az élelmiszerhulladék csökkentését. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről és a kiskereskedelmi adóról szóló törvény módosítása az élelmiszerpazarlás megelőzését, és ennek eredményeként az élelmiszerhulladék csökkentését célozza. Az új szabályozás az élelmiszer-kiskereskedőket ösztönzi a közeli lejárati idejű, minőségmegőrzési idővel ellátott élelmiszerek felajánlását a rászorulóknak - olvasható az Agrárminisztérium közleményében. Az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény az agrárágazat generációs megújulását segíti. Az agrárgazdaságot, mint vagyont, egyrészt a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek átruházásának sajátos szabályai miatt, másrészt a gazdaságot alkotó elemek összetettsége miatt egyedi szabályok jellemzik. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A sajátos rendelkezések indokolják, hogy a mezőgazdasági őstermelő és a mező-, erdőgazdasági tevékenységet és kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó gazdaságának átadására önálló szerződésben, az új jogintézményként bevezetendő gazdaságátadási szerződésben kerüljön sor. A vagyon átadása történhet ingyenesen, visszterhesen, tartás vagy járadék fejében, illetve e formák kombinációjaként. Az Országos Meteorológiai Szolgálatról és a meteorológiai tevékenységről szóló kormányrendelet gyakorlatilag megújítja az Országos Meteorológiai Szolgálat feladat- és hatáskörére vonatkozó szabályokat. Január 1-jétől Magyarország teljes légterében a polgári célú repülések számára szükséges repülésmeteorológiai szolgáltatásokat egyedüli, kijelölt léginavigációs szolgáltatóként az Országos Meteorológiai Szolgálat végezheti. A szőlészetről és a borászatról szóló törvény egyértelműen az ágazat 21. századi működésének és versenyképességének jogi alapjait teremtette meg. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A jogszabály csökkenti a szőlőtermelők és a borászok bürokratikus terheit, valamint jelentősen egyszerűsíti az adminisztrációs eljárást. Az ePincekönyv megvalósítja a teljesen elektronizált ügyintézési rendszert. A HORECA szektorban és a borturizmusban érintett bortermelők részére 2021-ben nyújtott átmeneti támogatás igénybevételének feltételeiről szóló rendelet pedig lehetőséget adott arra, hogy a járvány miatt elszenvedett bevételkiesést a vállalkozások pótolni tudják. A tejipari technológiák fejlődésére és az újfajta tejtermékek piaci megjelenésére figyelemmel, egy új rendeletnek köszönhetően módosult a Magyar Élelmiszerkönyv. Az élelmiszer-előállítók számára egyszerűsödtek a tejtermékcsoportokra vonatkozó minőségi követelmények és a jelölési előírások. A fipronillal szennyezett állatgyógyászati készítmények felhasználása miatt kárt szenvedett méhészek támogatásban részesülnek, amelynek összege méhcsaládonként húszezer forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?