2021. szeptember 17. péntek Zsófia

Hírek - Agrárpénzek

Garantált minőségű termékeket szeretne a Bizottság

A fogyasztók számára garantált minőségű termékek vásárlását, a mezőgazdasági termelők számára pedig méltányos áron történő értékesítést szeretne lehetővé tenni a Bizottság a ma elfogadott minőségpolitikai csomaggal.
 
 

„A gazdasági válság, a kiskereskedelmi szektor tárgyalási pozíciójának koncentrációja és a globális verseny következtében a termelőknek olyan eszközökre van szükségük, amelyek segítségével a fogyasztókat hatékonyabban tudják tájékoztatni termékeik jellemzőiről. A mostani minőségpolitikai csomag az első lépést jelenti a mezőgazdasági ágazat megerősítése és dinamikusabbá tétele felé vezető úton, és e kezdeményezést újabbak fogják követni.” – jelentette ki Dacian Cioloș mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos.

A minőségpolitikai csomag részeként megerősítésre kerül az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések rendszere; gyökeresen átalakul a hagyományos különleges termékek rendszere. A fogyasztók egyre növekvő igényének kielégítése a termékeken feltüntetésre kerülnek majd az olyan információk, mint a „szabadtartású” vagy a „hidegsajtolásból nyert”.

Mindezeken túl a Bizottság elfogadott egy útmutatást, amely a földrajzi árujelzővel ellátott termékeket összetevőként tartalmazó termékek címkézésére vonatkozó jelenlegi szabályok értelmezését mutatják be.

A forgalmazási előírások esetében jelenlegi, ágazati alapon működő előírások fennmaradnak, és elképzelhető, hogy a jövőben koherensebb megközelítés alkalmazásával egyszerűsödni fognak.

Azon termékek esetében, amelyekre nem vonatkoznak külön előírások, bizonyos alapvető követelményeket kell teljesíteni. A Bizottság továbbá javasolja a gazdálkodás helyének feltüntetésére vonatkozó ágazati szabályok kiterjesztését, mindezt megfelelő hatásvizsgálat alapján és figyelembe véve az egyes ágazatok sajátosságait és a fogyasztók átláthatóságra vonatkozó elvárásait.

A Bizottság a javaslatcsomagban iránymutatások kiadását is tervezi, mely a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek önkéntes tanúsítási rendszereinek működésére vonatkozó legjobb gyakorlatokat mutatná be. Egy felmérés szerint az EU-ban több mint 400 ilyen rendszer létezik.

A Bizottság bejelentette, hogy a jövőben alaposabban meg kívánja vizsgálni azokat a problémákat, amelyek a kistermelők számára megnehezítik az uniós minőségrendszerekben való részvételt, továbbá azokat a problémákat is, amelyekkel a helyvidéki termelők szembesülnek termékeik értékesítése során, és az elemzések alapján – szükség esetén – további intézkedésekre tesz javaslatot.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu