2022. május 29. vasárnap Magdolna

Hírek - Agrárpénzek

Gőzerővel zajlik a magyar agrároktatás átalakítása: komoly lemaradást kell behozni

Az egész innováció, versenyképesség és fenntarthatóság alapja a szakismeret és a szaktudás. A jelenlegi fejlődéssel, dinamizmussal lépést tartó ismeretnek a gyakorlatban folyamatosan ott kell lennie – ezt pedig a generációváltás is erősíti – vélekedett Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem megbízott rektora a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. Hozzátette, hogy ez mindennek az alapja, hiszen nincs ország, mely úgy tudott volna sikeresen élelmiszergazdaságot és mezőgazdaságot fejleszteni, hogy ne lett volna meg az innovációs és az oktatási, kutatási háttér. Ez elengedhetetlen, ezen múlik minden.
 
 

Az agrárium csúcstechnológiai ágazattá vált, tehát nem lehet csak érzésre végezni ezt a munkát. Nagyon komoly alapozó ismeretekre van szükség, és ezt tudja segíteni az oktatás, a kutatás és az innováció – hangsúlyozta Gyuricza Csaba a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. Nagyon sok alapanyagból már importra szorulunk, zöldségekből, szójából, szántóföldi növényekből. Ezeken a területeken azonban lehet erősíteni az alapanyagok előállításását, ebben az öntözésfejlesztés segíthet a legtöbbet. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméret? gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Hatalmas kiaknázatlan lehetőségek vannak: a feldolgozóipar, illetve kevesebb szó esik róla ugyan, de a piacra juttatás, a marketing szintén nagyon sok lehetőséget rejt. Ha kihasználják ezeket a lehetőségeteket, és okszerűen használják fel a forrásokat, akkor el lehet érni azokat a célkitűzéseket, hogy felzárkózzanak az európai versenytársakhoz. A fejlődéshez tehát elengedhetetlen a megfelelő oktatás és képzés kialakítása. Gyuricza Csaba elmondta, hogy egy fontos modellváltáson ment keresztül a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem:

Az oktatás modernizációja nagyon fontos feladat, hiszen ezen a területen azért van elmaradás. Főleg azoknak a párhuzamosságoknak a megszüntetése, ami a szétaprózott intézményrendszerből fakad. Gőzerővel zajlik a munka, de látni kell, hogy végleges eredményeket több év alatt tudunk elérni. Ezzel egyidejűleg a teljes képzés és szakstruktúra megújítása is zajlik, hiszen ma, ami korszerű és új, az holnap elavulttá válik. Korábban azt lehetett mondani, hogy az agráriumban 5 év alatt elavultak azok az ismeretek, melyek ma még korszerűek voltak. Ez mára már még jobban szűkült. Folyamatos korszerűsítésre és tudásfrissítésre van szükség.  

Ezt az egyetemek viszont csak akkor tudják elérni, hogy ha nagyon szoros együttműködésben dolgoznak a piaci szférával, a társadalmi élet fontos szereplőivel. Ezért az oktatási programokat kizárólag velük együttműködésben határozzák meg, ahogyan a gyakorlati képzést is, persze az egyetem saját tangazdaság működtetése mellett. 

Címlapkép forrása: Portfolio

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben