2020. június 1. hétfő Tünde

Hírek - Agrárpénzek

Hóban fog állni a kukorica

Beköszöntött a tél, több helyen lesett az első komolyabbnak nevezhető hó, és több helyen a kukorica még mindig kint van, hiszen az aratók novemberben sem tudtak folyamatosan dolgozni, hiszen a sok helyen a talaj még mindig alkalmatlan a gépi munkákra, illetve a kukorica nedvességtartalma még mindig magas.
 
 

A Zalai Hírlap arról tudósít, hogy az aratás helyzete az egész országban nagyjából azonos, így Zala megyében is. Ott a betakarítási munkálatok nagyjából 85 százalékon állnak, tehát a termés 15 százalékos lemaradásban vannak a gazdálkodók.

Ahogy azt a lap Farkas Gyöngyvértől, a Zala Megyei Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal Földművelési igazgatóságának igazgatójától megtudta, összesen 49226 hektáron vettetek idén Zala megyében, és ebből hozzávetőleg 8000 hektáron a kukorica még kint van.

Sajnos a fagyok olyan hatással vannak a kukoricára, hogy amelyiket érinti, nem ad le vizet, így, az egy-két napos fagyok miatt az elmúlt két hétben a kukorica nedvességtartalma stagnált. Az előző hét elején a szárítandó kukorica 25-26 százalékos volt. A betakarítással a gazdálkodók igyekeznek, ebből is következik a probléma, hogy a szárítóknál feltorlódik a munka, ráadásul a csapadékos időjárás megfelelő életteret biztosít a további gombafertőzéseknek – mondta az igazgató.

Sajnos az aratás csúszása miatt az őszi talajmunkák is csúsznak. Őszi mélyszántást összesen 63320 hektáron terveztek, melyből ez eddig 16510 hektáron valósult meg. Ez a fagyok miatt lenne sürgős, hiszen ha talaj megfagy, akkor a gazdák a munkálatokat kénytelenek lesznek tavasszal befejezni, ami a tavaszi vetések növekedéshez vezet, ehhez hozzá kell tenni, hogy a gyengébb fagyokban a munka még elvégezhető. A tervezettnél közel 5000 hektárral kevesebb a búza és 3000 a repce lefedettsége.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu