2021. február 26. péntek Edina

Hírek - Agrárpénzek

Idén is fejlesztik a tanyákat, de megfelezték a pénzt

Hektikusan alakul a tanyafejlesztési program finanszírozása, hiszen 2014-ben 300 millió, tavaly 1,4 milliárd, idén pedig 725 millió forintot szán e célra a kormány. Változott a támogatások köre is, mivel ettől az évtől már nem lehet közművesítésre, útfejlesztésre pályázni, viszont egyéni vagyonbiztonsági fejlesztések támogatására igen. 2016-tól már 75 százalékos előlegfizetést is lehet kérni.
 
 

Az idei tanyafejlesztési programra 725 millió forint jut - jelentette be az MTI tudósítása szerint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A 2011-ben indult tanyafejlesztési program keretében a miniszter szerint öt év alatt 1440 pályázatot bíráltak el pozitívan, amely mintegy 7,4 milliárd forint támogatást jelentett. A tanyafejlesztési programot nemzeti forrásból finanszírozzák. Tavaly egyébként 1,4 milliárd, a megelőző évben pedig mindössze 300 millió forintot fordítottak a programra.

Az érintettek három célterületre pályázhatnak. A települési és térségi fejlesztések támogatására biztosított keretösszeg 200 millió forint, a tanyagazdaságok indításának és fejlesztésének mezőgazdasági csekély összegű támogatására pedig 400 millió forint áll rendelkezésre. Emellett a tanyák lakóépületeinek felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre is lehet pályázni, 125 millió forintos keretösszeggel.

Az eddigi tapasztalatok alapján 75 százalékra emelték a nyertes pályázatokhoz nyújtható előlegfizetés mértékét – jelentette be az egyik legfontosabb változást V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára. A korábbi években ez 25, illetve 50 százalék volt. Mivel a tanyafejlesztési programot a vidékfejlesztési programhoz (VP) igazították, hogy elkerülhető legyen a párhuzamos finanszírozás, ezért 2016-tól már nem lehet pályázni külterületi utak fejlesztésére, útkarbantartó gépek vásárlására, valamint villany-, víz- és szennyvízberuházások támogatására sem.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A települési és térségi fejlesztések támogatása jogcímnél pályázni lehet például a tanyasi termékek védjegy- és minőségrendszerének bevezetésére, fejlesztésére. Ebben a programban egy-egy pályázó - például helyi önkormányzatok - 5 millió forintot kaphat 90 százalékos támogatás mellett. A tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére - például kis értékű gépek beszerzésére, képzésre - szintén lehet pályázni, a pályázható összeg 10 millió forint 90 százalékos támogatás mellett.

A tanyagazdaságok indításának és fejlesztésének támogatására 3 millió forint pályázható általában 75 százalékos támogatottsággal. De a 40 év alatti fiatal gazdák számára a támogatottsági szint 90 százalékos. A tanyák lakóépületének felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre ugyancsak kapható támogatás, ami maximum 4 millió forint lehet 75 százalékos támogatásintenzitás mellett.

Az államtitkár szerint a pályázati felhívások várhatóan a jövő hét második felétől a kormany.hu weboldalról tölthetők majd le, illetve elérhetők a www.hoi.hu honlapon is. A pályázatok benyújtásához az internetes felület a Herman Ottó Intézet honlapján (www.hoi.hu) a pályázati felhívások megjelenését követő 30. naptól, várhatóan ez év június első felében nyílik majd meg, a pályázóknak így 30 napjuk lesz a felkészülésre.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu