2019. október 15. kedd Teréz

Hírek - Agrárpénzek

Idén jobb a búza termésátlaga

Elkészültek az előzetes becslések az idei gabonahozamot illetően. Ezek szerint őszi búzából 3,9 millió tonnára, kukoricából 8,1 millió tonnára számíthatunk.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Augusztus elejére a termőföldek 97 százalékának learatásával elkészültek, a hozam hektáronként 4,2 tonna lett, ez összesen 923 ezer hektár őszi búza. Tavaly ezzel szemben 3,7 t/ha volt az országos termésátlag, az őszi búza betakarítható területe pedig mindössze 953 ezer hektár, amely közel 59 ezer hektárral kevesebb a tavaly learatott területnél - írja a kormány.hu

A legtöbb gabonát Baranya, Komárom-Esztergom és Tolna megyében aratták, ez 4,7 tonna /hektár, míg a legkevesebbet, hektáronként 3.5-3.7 tonna közötti búzát a Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, és Veszprém megyei területeken takarították be.

A mostani adatok szerint a becsült 3,9 millió tonnányi termésből szinte mindent, 3,8 millió tonnát learattak, a búza idén főleg malmi minőségű búza, mennyisége a tavalyihoz képest fél millió tonnával több.

Az őszi árpa termésátlaga 165ezer hektáron 4tonna /ha, 670 ezer tonna került raktárakba, az aratással majdnem végeztek.

A kukoricát 145 ezer hektárral nagyobb területről takarítják be idén, ez összesen1224 ezer hektárnyi termőföld. A becslés szerint 8,1 millió tonna kukoricatermés várható idén 6.622 kilogramm/ha terméshozam mellett.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu