2020. február 23. vasárnap Alfréd

Hírek - Agrárpénzek

Idén jobb a búza termésátlaga

Elkészültek az előzetes becslések az idei gabonahozamot illetően. Ezek szerint őszi búzából 3,9 millió tonnára, kukoricából 8,1 millió tonnára számíthatunk.
 
 

Augusztus elejére a termőföldek 97 százalékának learatásával elkészültek, a hozam hektáronként 4,2 tonna lett, ez összesen 923 ezer hektár őszi búza. Tavaly ezzel szemben 3,7 t/ha volt az országos termésátlag, az őszi búza betakarítható területe pedig mindössze 953 ezer hektár, amely közel 59 ezer hektárral kevesebb a tavaly learatott területnél - írja a kormány.hu

A legtöbb gabonát Baranya, Komárom-Esztergom és Tolna megyében aratták, ez 4,7 tonna /hektár, míg a legkevesebbet, hektáronként 3.5-3.7 tonna közötti búzát a Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, és Veszprém megyei területeken takarították be.

A mostani adatok szerint a becsült 3,9 millió tonnányi termésből szinte mindent, 3,8 millió tonnát learattak, a búza idén főleg malmi minőségű búza, mennyisége a tavalyihoz képest fél millió tonnával több.

Az őszi árpa termésátlaga 165ezer hektáron 4tonna /ha, 670 ezer tonna került raktárakba, az aratással majdnem végeztek.

A kukoricát 145 ezer hektárral nagyobb területről takarítják be idén, ez összesen1224 ezer hektárnyi termőföld. A becslés szerint 8,1 millió tonna kukoricatermés várható idén 6.622 kilogramm/ha terméshozam mellett.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu