Igazságtalan, ezért leépítik ezt a támogatást

Igazságtalan helyzetet teremtett, ezért fokozatosan leépíti az Agrárminisztérium (AM)) a természeti hátránnyal érintett területek kompenzációs kifizetését a Vidékfejlesztési Programban (VP). A tárca arra törekszik, hogy a 2021-2027 közötti új uniós támogatási ciklus szabályozásában a magyar sajátosságokat jobban érvényesíteni lehessen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sok gazdálkodó az idei kincstári kifizetéseknél szembesült azzal, hogy csökkentek a Vidékfejlesztési Program hektárra vetített úgynevezett kompenzáció támogatásai a természeti hátránnyal érintett területeken. Bár a változásokat a VP ide vonatkozó felhívása tartalmazza, az érintettek egy része azokról korábban nem értesült. A módosítás szerint a 85 eurós hektáronkénti támogatási összeg tavaly 51,54 euróra, idén pedig 25,77 euróra csökkent, 2020-ban pedig meg is szűnik.

A kompenzációs támogatások kivezetéséről még 2018 elején született döntés - közölte az agrarszektor.hu-val az Agrárminisztérium. A leépítést az uniós szabályok miatt három év alatt lehet végrehajtani úgy, hogy a támogatási összegek fokozatosan csökkennek.

A tárca indoklása szerint a VP-ben Magyarország eredetileg azt tűzte célul, hogy a kompenzációs kifizetések olyan természeti hátránnyal érintett területekre vonatkozzanak, amelyek támogatását a gazdálkodók régóta kérték. Elsősorban a gyengébb minőségű, tíz aranykorona alatti területeken termelők szerették volna, hogy az uniós támogatási rendszer kompenzálja hátrányaikat.

Ugyanakkor az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) szabályainak specialitásai miatt az aranykorona nem számíthatott elfogadott mérőszámnak, így a tagországok az érintett területeket mindössze néhány biofizikai kritérium alapján határozhatták meg. Ráadásul a kijelölést nem parcellánként vagy blokkonként, hanem települési szinten jelölhették ki.

A minisztérium tájékoztatása szerint a tárca irányítása alatt álló Agrárgazdasági Kutató Intézet közreműködésével már a VP tervezésekor sok modell készült, de egyik sem adott megfelelő eszközt a már említett gazdálkodói igények kielégítésére, ezért az alkalmazott rendszer a kompenzációs kifizetéseknél sok esetben igazságtalan helyzetet teremtett. Végső soron ez vezetett oda, hogy döntés született a támogatási forma kivezetéséről.

Az AM ma úgy véli, hogy a 2021-2027 közötti új uniós költségvetési ciklusban a természeti hátránnyal érintett területek támogatásánál új lehetőségek adódhatnak. A jelenlegi várakozások szerint esély nyílhat olyan területi lehatárolásokra, amelyekkel a hazai sajátosságokat az eddigieknél sokkal jobban lehet majd kezelni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55