Óriási gazdatüntetés Hamburgban: elegük van a populista agrárpolitikából

Agrárszektor
4000 traktor árasztotta el az utcákat tegnap Hamburgban, a szövetségi állam környezetvédelmi minisztereinek konferenciájának napján. A gazdák célja az volt, hogy ne tiltásokon keresztül érvényesítse a politika a céljait, és ne nélkülük döntsön róluk. Követeléseiket egy közös nyilatkozatban fogalmazták meg. Mindez azért fontos, mert Németország az európai politikában meghatározó szerepet játszik, így az, ami itt történik, hatással lehet a formálódó Közös Agrárpolitikára, azaz a támogatásokért elvárt teljesítményekre is.

Sokat hallunk arról, hogy a környezetvédelem ügye Németországban a legerősebb. Úgy tűnik, a gazdák készséges együttműködése a civil társadalommal nem vált be, a környezetvédelmi követelések ellenállás hiányában csak erősödtek velük szemben. Tegnap, a tartományi miniszterek konferenciájának apropóján a szövetségi állam minden pontjáról érkeztek tüntetők Hamburgba. A megmozdulást a Forum Natur akciószövetség szervezte, amelyben 15 gazdaszövetség - köztük a legnagyobbak is, mint a DBV és DLG - képviseltette magát, és együttesen 6 millió vidéki embert képviseltek.

A környzetvédelem elsősorban a Közös Agrárpolitika révén valósul meg a mezőgazdaságban. Ennek jövőbeli alakulásáról is tájékozódhat  a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián.  Regisztráljon most a december 4-5-i eseményre!

Közös nyilatozatukban arra szólították fel a politikusokat, hogy a rovarvédelmi programot a gazdákkal együttműködésben alakítsák ki. A gazdáknak általában véve is elegük van abból, hogy tiltásokkal és előíásokkal próbálják zöldebbé tenni a mezőgazdaságot ahelyett, hogy az együttműködést, az önkéntességet és a jutalmazást helyeznék előtérbe. "Nem a rovarok és a fajok sokfélesége ellen tüntetünk. Ellenkezőleg. Sokkal inkább szükségünk van a beporzókra, mint bármely másik iparágnak" - hangsúlyozták a képviselőik. Szerintük a mostani rovarvédelmi akcióprogram inkább elveszi a termelők kedvét a rovarok védelmétől, semmint meghozná. Az egyik gazdaszövetség elnöke így fogalmazott:

Álljanak le ezzel a populista és szakmailag értelmezhetetlen agrárpoltikával! Ez aláássa a termelők létbiztonsgát és elrabolja gyermekeik jövőjét."

 

A szövetségi állam környezetvédelmi miniszterasszonya,Svenja Schulze egyéb elfoglaltságaira hivatkozva hirtelen lemondta a konferencián való részvételét, megfutamodott a tüntetők elől. A konferencia elnöke, Jens Kerstan vállalta fel, hogy kiáll a gazdák elé. Így reagált a követelésekre: "A környezetvédelmi miniszterek becsülik a kultúrtájat és a gazdák erőfeszítéseit."  Ezt követően azonban azonnal rátért arra, hogy mekkora károkat okoz az agrártevékenység a környezetnek. Szónoklatát dudálásokkal, sípolással és bekiabálásokkal zavarták a tüntetők. 

A gazdák képviselői közös nyilatkozatukban egy hét pontból álló követelést nyújtottak át. Eszerint a tartományoknak és az államnak

  • az együttműködést és az önkéntességet kell előtérbe helyeznie a tiltásokkal és az előírásokkal szemben,
  • ki kell alakítania egy állományritkítási tervet a farkasokra, amelyek az utóbbi időben sorra tépik szét a legelő állatokat,
  • a rovarvédelem terén meg kell hallgatniuk a gazdák véleményét is,
  • a vízvédelem terén élesebb különbséget kell tenniük az egyes régiók között,
  • fokozniuk kell az erdőgazdálkodás támogatását,
  • a mező- és erdőgazdaság klímavédelmi törekvéseit jobban kell honorálniuk,
  • a Natura-2000-es területhatárokat újra át kell nézni és a valós viszonyokhoz alakítani.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?