Így igényelhetnek kártérítést az aszály sújtotta gazdák: ezek a legfontosabb teendők

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszak csapadékszegény időjárása miatt a 2019. kárenyhítési évben a termelők eddig közel 550 aszálykárt jelentettek be, mintegy 24 ezer hektár területre, míg az elmúlt év hasonló időszakáig aszálykárra csupán 1 kárbejelentés érkezett 41 hektár területre. A mostani csapadékszegény időszakban az agrárkár-enyhítési rendszer nyújthat segítséget. A 2019. kárenyhítési évi tagság az április 9-én nyíló Egységes kérelem elektronikus felületen megadott terület- és növényadatok alapján dől el (kötelező tagság), vagy a felületen megtett nyilatkozattal hároméves időtartamra önkéntesen is a rendszer tagjává lehet válni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az egyes növények vegetációs időszakában felmerülő aszály miatti károkat - így az őszi vetésű növények kárait - csökkentheti az agrárkár-enyhítési rendszer, amelyhez a károsult termelőknek több fontos lépést kell megtenniük - írja közleményében az Agrárminisztérium. A növény károsodását, az észlelését követő 15 napon belül, elektronikus úton be kell jelenteni a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján elérhető MKR Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer menüponton keresztül, ügyfélkapus beazonosítást követően. Ha a termelő a kárbejelentést az Egységes kérelem elektronikus felülete nyitva állásának időszakában kívánja benyújtani, akkor az ügyfélazonosítóval rendelkező károsultnak először az Egységes kérelmet kell benyújtania és csak azt követően tehető meg a kárbejelentés. Ebben a falugazdászok is segítséget nyújtanak.

A növény vegetációs időszakában bekövetkezett aszály és a növényben bekövetkezett kár között ok-okozati összefüggésnek kell fennállnia, amelyet a területileg illetékes kormányhivatal a termelői kárbejelentést követően igazol. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a termelők és a hatóságok számára településekre lebontva közöl információkat egyes, a kárenyhítési rendszer által kezelt kedvezőtlen időjárási jelenségek, köztük az aszály bekövetkezéséről is, amelyek az ellenkező információk bizonyításáig alkalmazandók a kárenyhítési eljárásban.

Kárenyhítő juttatás vehető igénybe akkor, ha további támogatási feltételek is teljesülnek
Ha a termelő által határidőben bejelentett aszálykárokat a területileg illetékes kormányhivatal is visszaigazolja, akkor a 2019. kárenyhítési év végén ezen károk után kárenyhítő juttatás vehető igénybe akkor, ha további támogatási feltételek is teljesülnek. Ezek közül a legfontosabbak:
- a kárenyhítési rendszerben való tagság,
- a károsodott növény 30 százalékos hozamcsökkenése (terméskiesése) és 15 százalékos hozamérték-csökkenése (termelésiérték-kiesés),
- a kárenyhítési hozzájárulás szeptember 15-ig történő megfizetése,
- az aszályhelyzetről a miniszter október 31-ig közleményt ad ki az adott térségre vonatkozóan,
- a károsult november 30-ig benyújtja a kárenyhítő juttatás iránti igényét.

Az agrár-kárenyhítési alapból csak abban az esetben kapja meg a termelő a számára megítélt támogatás 100 százalékát, ha rendelkezik piaci növénybiztosítással is. A biztosításhoz legfeljebb 65 százalékos díjtámogatást vehet igénybe. A biztosítási díjtámogatás igénylése szintén az egységes kérelemben történik meg.  

Az aszálykár-bejelentéssel leginkább érintett megyék az Alföldön találhatók: Jász-Nagykun-Szolnok megyében 150 kárbejelentést tettek 9.500 hektár területre, ezt követi Csongrád megye 200 kárbejelentéssel 6.700 hektár területre, majd Békés megye 120 kárbejelentéssel 3.200 hektár területre. A termelői kárbejelentések elsősorban az őszi vetésű szántóföldi növényeket érintik: a legnagyobb kár az őszi káposztarepcét érte (1.100 kárbejelentés 11.000 hektárra), ezt követi az őszi búza (710 kárbejelentés 7.500 hektárra), majd az őszi árpa (200 kárbejelentés 1.400 hektárra).

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?