2022. május 20. péntek Bernát, Felícia

Hírek - Agrárpénzek

Íme, a legfrissebb számok: ilyen évet zár 2020-ban a magyar mezőgazdaság

Elkészült a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első, a magyar mezőgazdaság 2020-as évére vonatkozó becslése. A szakemberek szerint idén 4,1%-kal nőtt a mezőgazdaság kibocsátási értéke, a termelési volumene pedig 2,1%-kal csökkent, de az egyes területeken is komoly elmozdulások figyelhetőek meg az előző évben mértekhez képest.
 
 

A KSH első becslése szerint a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 4,1%-kal nőtt 2020-ban. A termelési volumen 2,1%-kal csökkent, az árak 6,3%-kal emelkedtek. A növénytermesztés volumene 2,9%-kal, az állattenyésztésé 1,6%-kal mérséklődött, a szolgáltatásoké 3,0%-kal nőtt. A burgonya és az állati termékek termelése bővült, a többi mezőgazdasági termékcsoport termelése csökkent vagy nem változott.

2020-ban az előző évhez képest az első, előzetes adatok szerint 2,9%-kal mérséklődött a növénytermesztés termelési volumene. A gabonafélék mennyisége összességében 1,1%-kal kisebb lett, a búza 7,0%-os csökkenését csak az árpa (3,6%) és a kukorica (3,2%) termelésének növekedése ellensúlyozta. A tavasz aszályos időjárása a repce fejlődését viselte meg a leginkább, termésmennyisége 14%-kal visszaesett, a napraforgóé nőtt, a fehérjenövényeké szintén csökkent, így az ipari növények mennyisége összességében 3,7%-kal zsugorodott. A takarmánynövények és az egyéb növényi termékek mennyisége nem változott, a kertészeti termékeké 0,6%-kal kisebb lett. A gyümölcsfélék mennyisége a tavaszi fagyok okozta jelentős virág- és rügykár miatt 18%-kal csökkent, a fontosabb gyümölcsfajok mindegyikét érintette a veszteség. A szőlő mennyisége is visszaesett, 8,0%-kal, ennek ellenére a szakemberek kiváló évjárattal számolnak.

(Fotó: Getty Images)

Az állattenyésztés teljes termelési volumene 1,6%-kal mérséklődött. Az élő állatok termelése 2,9%-kal csökkent, elsősorban a baromfi- és a sertésállomány fogyása miatt. A szarvasmarha, a juh, a kecske, a ló és az egyéb állatok mennyisége nem változott. Az állati termékek termelése 1,3%-kal nagyobb lett, a nyers tehéntejé nőtt, a többi termék előállítása nem változott.

A folyó termelőfelhasználás volumene 0,7%-kal, ára összességében 0,2%-kal növekedett. Az első adatok alapján a ráfordítások közül az állatgyógyászat, a műtrágya-felhasználás és a mezőgazdasági szolgáltatások volumenében következett be bővülés, a többi ráfordítás kevésbé emelkedett, egyedül az állati takarmányok felhasználása csökkent.

A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 4,1%-kal nőtt, termelési volumene – az árak 6,3%-os emelkedése mellett – 2,1%-kal csökkent. A bruttó hozzáadott érték 8,6%-kal nőtt. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 5,9%-kal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 9,5%-kal, a vállalkozói jövedelem 14,9%-kal növekedett. A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme („A” mutató) 10%-kal meghaladta az előző évit.

Forrás: KSH

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!