Importra szorul Európa harmadik legnagyobb búzatermelője

agrarszektor.hu
Közel húsz éve nem exportált ilyen kevés búzát az Egyesült Királyság, a mennyiségileg és minőségileg is bőven a várakozások alatt maradó termés feje tetejére állította a megszokott kereskedelmi mérleget.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Egyesült Királyság hagyományosan az Európai Unió harmadik legnagyobb búza termelőjének számít Franciaország és Németország mögött, átlagban 16 százalékát adja az unión belül megtermelt mennyiségnek. Az idei szezonban azonban nagyot fordult a világ az évről-évre komoly búzamennyiséget exportáló országgal, kereskedelmi mutatóik legjobb esetben is évtizedes negatív csúcsokat döntenek meg. Augusztusban mindössze 26 804 tonna került kivitelre, aminek következtében az elmúlt 19 év leggyengébb hónapjának bizonyult, alatta maradva a megelőző, ugyancsak gyenge júliusnak is. A két hónap összesített, 64 980 tonnás eredményéhez foghatóan gyengét az 1993-94-es periódus óta nem láttak, ezzel szemben az import több, mint duplájára nőtt ugyanezen időszak alatt, összesen 340 000 tonna búza érkezett az országba.

Bár a hiányért elsősorban a kedvezőtlen időjárás felelős, mégsem arról van szó, mint amit elsőre gondolnánk. Miközben ugyanis a világ nagyobb része tartós aszállyal küszködött, addig Nagy Britannia az évszázad legcsapadékosabb nyarával volt kénytelen szembenézni, részben ennek hatására elképesztő arányban alakult ki a fuzárium fertőzés. 15 százalékkal csökkent a termésátlag, ráadásul a betakarított termés óriási része csak a takarmányminőség szintjét éri el. Az éves kilátások sem jobbak, összességében az idén 4 millióval tonnával lesz kevesebb a brit búza, 20 éve a legalacsonyabb szintre esve ezzel.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31