2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hírek - Agrárpénzek

Importra szorul Európa harmadik legnagyobb búzatermelője

Közel húsz éve nem exportált ilyen kevés búzát az Egyesült Királyság, a mennyiségileg és minőségileg is bőven a várakozások alatt maradó termés feje tetejére állította a megszokott kereskedelmi mérleget.
 
 

Az Egyesült Királyság hagyományosan az Európai Unió harmadik legnagyobb búza termelőjének számít Franciaország és Németország mögött, átlagban 16 százalékát adja az unión belül megtermelt mennyiségnek. Az idei szezonban azonban nagyot fordult a világ az évről-évre komoly búzamennyiséget exportáló országgal, kereskedelmi mutatóik legjobb esetben is évtizedes negatív csúcsokat döntenek meg. Augusztusban mindössze 26 804 tonna került kivitelre, aminek következtében az elmúlt 19 év leggyengébb hónapjának bizonyult, alatta maradva a megelőző, ugyancsak gyenge júliusnak is. A két hónap összesített, 64 980 tonnás eredményéhez foghatóan gyengét az 1993-94-es periódus óta nem láttak, ezzel szemben az import több, mint duplájára nőtt ugyanezen időszak alatt, összesen 340 000 tonna búza érkezett az országba.

Bár a hiányért elsősorban a kedvezőtlen időjárás felelős, mégsem arról van szó, mint amit elsőre gondolnánk. Miközben ugyanis a világ nagyobb része tartós aszállyal küszködött, addig Nagy Britannia az évszázad legcsapadékosabb nyarával volt kénytelen szembenézni, részben ennek hatására elképesztő arányban alakult ki a fuzárium fertőzés. 15 százalékkal csökkent a termésátlag, ráadásul a betakarított termés óriási része csak a takarmányminőség szintjét éri el. Az éves kilátások sem jobbak, összességében az idén 4 millióval tonnával lesz kevesebb a brit búza, 20 éve a legalacsonyabb szintre esve ezzel.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu