Itt a bejelentés: új hitelprogram indul a mezőgazdasági és biogazdasági ágazat számára

Itt a bejelentés: új hitelprogram indul a mezőgazdasági és biogazdasági ágazat számára

agrarszektor.hu
Az Európai Beruházási Bank (EBB) bejelentette egy új finanszírozási kezdeményezés indítását, amelynek a célja, hogy közel 1,6 milliárd eurót felszabadítson a mezőgazdasági és a biogazdasági ágazatnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A finanszírozás célja az élelmiszer-, bio alapú anyagok és bioenergia előállításának és feldolgozásának értékláncában működő magánvállalkozások támogatása. Ennek forrása az Európai Stratégiai beruházási alaphoz tartozó "Európai Beruházási Terv" elnevezésű pénzügyi pillér, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A hitelezési program lehetővé teszi a közvetlen finanszírozást a magánszektor beruházásaihoz 15 és 200 millió euró között, az EBB kölcsönösszege pedig 7,5 és 50 millió euró között lehet. A célzott beruházások támogatják a környezetvédelmet és a természeti erőforrások hatékonyságát, a megújuló energiát, az innovációt, a versenyképességet és az energiahatékonyságot. A program hozzájárul a vidéki térségekben a munkahelyek megőrzéséhez és megteremtéséhez, és ezért elősegíti a vidékfejlesztést és a területi integrációt az EU egész területén.

Ennek ellenére az EBB hosszú távú finanszírozása továbbra is folytatódik az ágazatban, különös tekintettel az innovációra, az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépésre, a környezeti fenntarthatóságra és a vidékfejlesztésre. A mezőgazdasági program első 400 millió eurós kölcsönéből már támogattak 10 beruházást az európai mezőgazdaság számára, amelyek megerősítették a vidéki közösségeket. Ezzel a második finanszírozással további 700 millió euró áll rendelkezésre annak érdekében, hogy a piaci igények megvalósulhassanak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03