Itt az újabb fordulat a Bige-ügyben: komoly lépést tett a műtrágyakirály

Itt az újabb fordulat a Bige-ügyben: komoly lépést tett a műtrágyakirály

agrarszektor.hu
Fellebbezni fog a Nitrogénművek Zrt. a Fővárosi Törvényszék legutóbbi döntése ellen. A Bige László érdekeltségébe tartozó vállalat ezen lépésével az ügy a Kúria elé fog kerülni, amelynek döntéséig a cégcsoportnak nem kell megfizetnie a Gazdasági Versenyhivatal által kartellezés miatt kirótt 11 milliárd forintos bírságot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megerősítette a Nitrogénművek Zrt., hogy az azonnali jogvédelmi igényének első fokú elutasításával szemben élni fog a fellebbezés jogával, és minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy fenn tudja tartani a folyamatos termelést - írta meg a 24.hu a Nitrogénművek Zrt. közleménye alapján. A bírság összege a vállalatcsoport számláin rendelkezésre áll, ugyanakkor a rendkívüli energiapiaci helyzet olyan szintű kockázatokat jelent az iparágban, amelynek a kezelésére a vállalat nem készülhetett fel előre, és minden forrásra szüksége van a megnövekedett költségeinek finanszírozásához, nevezték meg a fellebbezés indokát. Ahogy a Bige László érdekeltségébe tartozó vállalat vezetése fogalmazott, "vállalhatatlannak tartjuk egy vitássá tett jogviszonyban, egy ilyen mértékű összeg befizetésével kockáztatni működésünket és akár visszafordíthatatlan hátrányt okozni vállalatunknak, így a fellebbezés jogával nem élni felelőtlenség lenne részünkről".

A cégcsoportot még októberben 11 milliárd forint bírsággal sújtotta a Gazdasági Versenyhivatal kartellezés miatt. A Fővárosi Törvényszék mostani ítélete ellen 8 napja van fellebbezni a Nitrogénműveknek, az ügy a Kúria elé kerül, annak döntéséig nem kell fizetnie a cégnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nitrogénművek vezetése a ma kiadott közleményben arra is kitért, hogy "az elszabadult energiaárak a lakosságot nem sújtják, de Magyarország legnagyobb ipari földgáz fogyasztóját rendkívüli szinten, ugyanis a földgázt nem energiahordozóként, hanem alapanyagként hasznosítja. A jelenlegi piaci helyzetre nem lehetett előre felkészülni, a több mint tízszeresére emelkedett földgázárak soha nem látott helyzetet teremtettek az európai műtrágyapiacon, mely iparágat elsőként érintett a kialakult helyzet, ami az iparág sajátosságaiból adódik. A folyamatos 365 napos termeléssel szemben egy erősen szezonális értékesítés áll, ahol a műtrágya ára nem fixálható, ugyanis az heti szinten folyamatosan változik az adott piaci helyzetnek megfelelően. A kormányzati kommunikáció eredményeként, az olcsóbb terméket remélő gazdák most pórul járhattak, hiszen az elmúlt hetekben az energiapiaci krízis tovább fokozódott, további gyárleállásokat eredményezve a régióban."

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?