2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Agrárpénzek

Itt az újabb fordulat a Bige-ügyben: komoly lépést tett a műtrágyakirály

Fellebbezni fog a Nitrogénművek Zrt. a Fővárosi Törvényszék legutóbbi döntése ellen. A Bige László érdekeltségébe tartozó vállalat ezen lépésével az ügy a Kúria elé fog kerülni, amelynek döntéséig a cégcsoportnak nem kell megfizetnie a Gazdasági Versenyhivatal által kartellezés miatt kirótt 11 milliárd forintos bírságot.
 
 

Megerősítette a Nitrogénművek Zrt., hogy az azonnali jogvédelmi igényének első fokú elutasításával szemben élni fog a fellebbezés jogával, és minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy fenn tudja tartani a folyamatos termelést – írta meg a 24.hu a Nitrogénművek Zrt. közleménye alapján. A bírság összege a vállalatcsoport számláin rendelkezésre áll, ugyanakkor a rendkívüli energiapiaci helyzet olyan szintű kockázatokat jelent az iparágban, amelynek a kezelésére a vállalat nem készülhetett fel előre, és minden forrásra szüksége van a megnövekedett költségeinek finanszírozásához, nevezték meg a fellebbezés indokát. Ahogy a Bige László érdekeltségébe tartozó vállalat vezetése fogalmazott, „vállalhatatlannak tartjuk egy vitássá tett jogviszonyban, egy ilyen mértékű összeg befizetésével kockáztatni működésünket és akár visszafordíthatatlan hátrányt okozni vállalatunknak, így a fellebbezés jogával nem élni felelőtlenség lenne részünkről”.

A cégcsoportot még októberben 11 milliárd forint bírsággal sújtotta a Gazdasági Versenyhivatal kartellezés miatt. A Fővárosi Törvényszék mostani ítélete ellen 8 napja van fellebbezni a Nitrogénműveknek, az ügy a Kúria elé kerül, annak döntéséig nem kell fizetnie a cégnek.

A Nitrogénművek vezetése a ma kiadott közleményben arra is kitért, hogy „az elszabadult energiaárak a lakosságot nem sújtják, de Magyarország legnagyobb ipari földgáz fogyasztóját rendkívüli szinten, ugyanis a földgázt nem energiahordozóként, hanem alapanyagként hasznosítja. A jelenlegi piaci helyzetre nem lehetett előre felkészülni, a több mint tízszeresére emelkedett földgázárak soha nem látott helyzetet teremtettek az európai műtrágyapiacon, mely iparágat elsőként érintett a kialakult helyzet, ami az iparág sajátosságaiból adódik. A folyamatos 365 napos termeléssel szemben egy erősen szezonális értékesítés áll, ahol a műtrágya ára nem fixálható, ugyanis az heti szinten folyamatosan változik az adott piaci helyzetnek megfelelően. A kormányzati kommunikáció eredményeként, az olcsóbb terméket remélő gazdák most pórul járhattak, hiszen az elmúlt hetekben az energiapiaci krízis tovább fokozódott, további gyárleállásokat eredményezve a régióban.”

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben