2021. április 20. kedd Tivadar

Hírek - Agrárpénzek

Jövőre 50 százalékkal nőnek a tanyafejlesztési források

A 800 millió forintos keretből idén csaknem 300 pályázó nyert támogatást a tanyafejlesztési programban, amelynek keretét a tervek szerint 2018-tól 1,2 milliárd forintra emelik. A nyertes pályázóknak 2018. április 30-ig kell teljesíteniük vállalásaikat, a legnépszerűbb terület a támogatások között a tanyagazdaságok fejlesztése volt.
 
 

2010 és 2018 között - a két legutóbbi kormányzati ciklusban - tanyafejlesztésre összesen 16,3 milliárd forint állt rendelkezésre - mondta sajtótájékoztatóján Fezakas Sándor földművelésügyi miniszter. A tanyafejlesztési programban idén 291 pályázó nyerte el a mintegy 800 millió forintos keretet. A tanyafejlesztésre fordítható összeg 2018-ban 50 százalékkal nő, és 1,2 milliárd forintra emelkedik majd. Eddig a tárca 1145 tanyai egyedi gazdaság fejlesztését tudta finanszírozni.

A 16,3 milliárd forintos forrás két fő elemet tartalmaz. Az egyik a tárca által gondozott tanyafejlesztési program - ami több részből áll -, a másik pedig a program eddigi tapasztalatai alapján kidolgozott villamosítási és vízellátási vidékfejlesztési tanyaprogram, amelyben 8 milliárd forintos keretre lehet pályázni.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!

A nyertes pályázóknak vállalásaikat 2018. április 30-ig kell teljesíteniük, a beruházásokat eddig kell befejezni.

A pályázatot összehangolták a Vidékfejlesztési programmal, mert párhuzamos támogatások nem működhetnek. A magyar tanyákat az Országgyűlés határozata alapján az idei évtől kiemelt nemzeti örökségként kell kezelni, mivel azok hungarikumok – közölte V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.

A tanyagazdaságok fejlesztésére 142 pályázó kapott támogatást, ez volt a legnépszerűbb terület. Saját tanyájának felújítására 31 pályázónak nyílik alkalma, olyanoknak, akik agrártevékenységet nem folytatnak. A másik népszerű terület a tanyagondnoki szolgálatok támogatása volt, itt 32 támogatott pályázat volt az idén. De pályázni lehetett még nyitott tanyagazdaságok kialakítására, vagy a tanyai idegenforgalmat szolgáló tevékenységek fejlesztésére és közösségi terek kialakítására is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu