Így lehet uniós forrásokat igényelni az öntözéssel kapcsolatos beruházásokra

Így lehet uniós forrásokat igényelni az öntözéssel kapcsolatos beruházásokra

agrarszektor.hu
A gazdasági és környezeti hasznok biztosítása céljából az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) keretében támogathatóak az öntözéssel kapcsolatos beruházások (VP2.-4.1.4-16 A MEZŐGAZDASÁGI VÍZGAZDÁLKODÁSI ÁGAZAT FEJLESZTÉSE) feltéve, hogy az érintett öntözés fenntarthatósága biztosított, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A beruházás részére kizárólag abban az esetben nyújtható támogatás, ha az érintett térség vonatkozásában a Víz Keretirányelv előírásainak megfelelően már létezik Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv, és a beruházás szintjén már rendelkezésre áll vízfogyasztás-mérő rendszer, vagy azt a beruházás keretében üzembe helyezik, írta meg a NAK. Az EMVA rendelet értelmében az új és a már meglévő öntözött területeken történő öntözés esetén kizárólag azok a beruházások minősülnek támogathatónak, amelyek megfelelnek a 46. cikk Öntözéssel kapcsolatos beruházásokcímű cikkben foglalt feltételeknek.

Magyarország az Európai Unióhoz való csatlakozásakor vállalta, hogy megfelel az uniós irányelveknek. Ilyen irányelv a Víz-Keretirányelv (VKI). A VKI előírásai szerint:

  • 2015-ig a felszíni és a felszín alatti vizek jó állapotát el kell érni, illetve
  • a vizek állapot romlását meg kell előzni.

Ehhez egy stratégiai tervet kellett készíteni, melyet hazánk első alkalommal 2009-ben készített el, ez a Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv (VGT). VGT meghatározza azokat a tevékenységeket, beavatkozásokat, amelyek hatással vannak a vizeink mennyiségi, minőségi és ökológiai állapotára, valamint azokat az intézkedéseket melyek a jó állapotának eléréséhez szükségesek. A VGT-t 6 évente felül kell vizsgálni, az első felülvizsgálata 2015-ben történt meg ennek értelmében most a VGT2 -van hatályban. A következő felülvizsgálat eredményeit 2021-ben kell az unióval elfogadtatni.

Az EMVA rendelet értelmében a meglévő öntözési infrastruktúrák vagy berendezések fejlesztését célzó beruházásoknak potenciális vízmegtakarításban kifejezhető, hatékonyabb vízfelhasználást kell eredményezniük. Ha beruházásban érintett víztest a VGT2 szerint a vízmennyiséggel összefüggő okokból stressz alatt (jónál rosszabb, gyenge az állapota) van, a vízfelhasználás hatékonyabbá tétele terén elért teljesítmény felének ténylegesen a vízfelhasználás csökkenésében kell megnyilvánulnia a támogatott beruházás szintjén a támogatott beruházás révén, ezáltal csökkentve az érintett víztestre nehezedő stresszt.

Jelenleg azonban nem nyújtható azonban támogatás olyan új öntözőrendszerekhez, amelyek esetében az érintett víztest már eleve stressznek van kitéve (jónál rosszabb, gyenge állapotú), tekintettel annak igen magas kockázatára, hogy az ilyen körülmények között nyújtott támogatás súlyosbítaná a már fennálló környezeti problémákat. Az öntözött területek nettó növekedését eredményező és felszín alatti vízből vagy felszíni vizekből álló víztestet érintő beruházások kizárólag abban az esetben támogathatók, ha:

  • az érintett víztest a vonatkozó vízgyűjtő-gazdálkodási tervben nem kapott jónál rosszabb minősítést vízmennyiséggel kapcsolatos okok miatt;
  • környezeti elemzés bizonyítja, hogy a beruházás nem jár majd jelentősebb kedvezőtlen hatással a környezetre nézve.

Az öntözött terület nettó növekedésének meghatározása céljából az olyan, aktuálisan nem öntözött - a programban megállapítandó és indokolandó - területek is, amelyeken a közelmúltban öntözőberendezés működött, öntözött területnek minősíthetők. Az EMVA rendelet ezen a linken érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?