2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Agrárpénzek

Kamat- és költségmentes hitelt kaphatnak a sertéstartók és a gyümölcstermelők

Az Agrár Széchenyi Kártya keretében nyújtott mezőgazdasági csekély összegű támogatásról szóló 37/2018. (XII. 10.) AM rendelet alapján a fás szárú növénykultúrák (alma, kajszibarack, meggy, őszibarack, borszőlő, csemegeszőlő stb.) termesztésével, illetve a sertéstenyésztéssel foglalkozó gazdálkodók részesülnek kiemelt támogatásban 2019. január 1. és 2019. december 31. között.
 
 

A fás szárú növénykultúrák esetében alapvetően a kedvező időjárás miatt jelentkezett rekordtermés következtében fellépő piaci árcsökkenés, amely a konkurens európai országok kiemelkedő termésmennyiségével is párosult, míg a sertéstenyésztés esetében a 2016-2017-es kedvezőtlen piaci helyzetből adódó jövedelemkiesés elhúzódó hatása, valamint az afrikai sertéspestis miatt bekövetkező exportpiacvesztés indokolja a kiemelt támogatást.


A támogatás formája 100%-os mértékű kamat-, kezességi díj és kezelési költség támogatás a hitel teljes futamidejére, valamint a hitel felvételével, fenntartásával kapcsolatos (meghatározott) költségekre vonatkozó 100%-os költségtámogatás.

A kamat-, kezességi díj és kezelési költség támogatás fás szárú gyümölcsök esetében hektáronként legfeljebb 1 millió forint összegű, sertéstartók esetében állategységenként legfeljebb 500 000 forint összegű hitelkerethez vehető igénybe. A kamat-, kezességidíj- és kezelésiköltség-támogatás a hiteligény benyújtásával automatikusan igénylésre kerül, míg az egyéb költségekre vonatkozó támogatásigényléséhez a vállalkozásnak minden év januárjában vagy júliusában támogatási kérelmet kell benyújtania a Kincstárhoz. A hitel futamideje 1-3 év, összege pedig 500 000-100 000 000 Ft között lehet. A támogatás mezőgazdasági csekély összegű támogatásnak minősül.

(Forrás: AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!