Késésben vannak a mezőgazdasági munkák

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági munkák két-, háromhetes késésben vannak a kedvezőtlen időjárás miatt - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden az MTI-nek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mintegy 212 ezer hektárt borít víz az országban, ebből mintegy 101 ezer hektár a vetés- és a szántóterület. Az időjárási előrejelzések alapján jó eséllyel jön a felmelegedés, a szél is megélénkül, ami jótékony hatással lesz a mezőgazdasági munkák végzésére. Megemlítette, hogy a magasabban lévő területeken már több helyen végzik a műtrágya kiszórását.

A tavalyi őszi vetés területe a kedvezőtlen időjárás miatt mintegy 9 ezer hektárral 1,647 millió hektárra csökkent. A veszteség fele az őszi búzát érinti, de ez érdemben nem befolyásolja a mintegy 1,1 millió hektár őszi búzával bevetett terület nagyságát - mondta az államtitkár.

Az őszi búza vetések fejlettségi állapotát a szakemberek 60 százalékos arányban jónak minősítette, és csak 11 százalékos arányban gyengének. A múlt évben a jó minősítést kapott vetésterület aránya ennél a növényi kultúránál 20 százalék volt, míg az ötéves átlagot tekintve is csak 46 százalék érte el a jó minősítést. Ennek alapján Czerván György úgy értékelte, hogy mind étkezési, mind pedig takarmánybúzából megfelelő mennyiség áll majd rendelkezésre belföldön.

A gazdálkodók által jelzett tavaszi vetési szándék mintegy 2,357 millió hektár volt, melyből eddig a gazdák 43 ezer hektáron vetettek, az összes tervezett mintegy 3 százalékán. Tavaly ilyenkor a szándékolt 12 százalékát már elvetették.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a kormányzat által megújított kárenyhítési rendszer tavaly már sikeresen működött a mezőgazdaságban, és az idén is ez szolgálja a gazdálkodókat. Utalt ugyanakkor arra, hogy az időjárás okozta károk mértékét ténylegesen még nem lehet megmondani.

Rámutatott: a kárenyhítési alapban közel 9 milliárd forint áll rendelkezésre. A múlt évben a kárenyhítési alapból 7,4 milliárd forintot fizettek ki a gazdálkodóknak és az elszenvedett károk 80 százalékát térítették meg, ami az unió által engedélyezett felső határ. Ez utóbbi pedig jóval magasabb volt, mint a szocialisták által említett korábbi, egyszeri 40 százalékos kompenzáció.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13