Kormányinfó az üzemanyag-helyzetről: fontos bejelentéseket tett Gulyás Gergely

Kormányinfó az üzemanyag-helyzetről: fontos bejelentéseket tett Gulyás Gergely

agrarszektor.hu
Rendkívüli Kormányinfót tartott Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, a kormány kitart a benzinárstop mellett. A koronavírus és a háború megnövelte az inflációt, erre a kormány több intézkedést hozott, többek között a benzinárstopot. Az ukrán háború miatt az energiaárak az egekbe szöktek. Emiatt több európai országban 200 forinttal drágább az üzemanyag, mint Magyarországon. Valótlan információk jelentek meg arról, hogy az üzemanyag ellátás veszélybe került, ám a megnövekedett igények miatt vannak nehézségek, de a Mol képes ellátni a teljes magyar piacot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kormány arról döntött, hogy a 7,5 tonna feletti gépjárművek, és a 3,5 tonna feletti külföldi gépjárművek csak a nagy nyomású kutakon tankolhatnak piaci áron. Egy kivétel azonban van: a mezőgazdasági erőgépek továbbra is a 480 forintos áron vásárolhatnak. A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját - mondta a miniszter. A kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt indítson eljárást azokkal szemben, akik valótlan információkat közölnek az üzemanyagellátás leállásáról. A rendelet ma este (március 10.), 22 órakor lép hatályba.

EZ IS ÉRDEKELHET

Készen áll a Mol

Hernádi Zsolt elmondta, hogy a Mol készen áll az Adriai-tengeren keresztüli olajszállításra, van elegendő készlete és finomítói kapacitása. A megnövekedett forgalom 70%-a a fogyasztás áthelyeződéséből fakad. Korábban a telephelyükön tankoltak ezek a cégek, ők most áttértek a kiskereskedelembe, mert itt 480 forinton kapják az üzemanyag literjét. 20% adódik az üzemanyag-turizmusból - részletezte. 10% pedig a pánikvásárlás. 5 millió litert továbbítottak exportra, a Százhalombattai Finomító egy napon 18,5 millió liter benzint termelt be. A Mol-töltőállomásoknál már önmagában 15 millió literes kereslet jelentkezett. 

A bejelentett intézkedéseket végre kell hajtani, akkor lehet gondoskodni az ellátásról. Ha a visszaélés szerű használt tovább növekszik, akkor elképzelhető, hogy további intézkedéseket kell hozni, hogy a magyar magánszemélyek és vállalkozók ellátása biztosított legyen

- jelentette ki a Mol első embere.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jön az újabb pánikvásárlás? 

Hernádi Zsolt arra a kérdésre, hogy mit tanácsol a pánikvásárlóknak, úgy fogalmazott, hogy akik tömegével vásároltak üzemanyagot, az pánikfelvásárlás volt az elmúlt napokban. Akik ezt megtették, azok most ülnek rajta, vagy elautózzák  Ha 4-5 kamion beáll a kutakhoz 800 litert tankolni, akkor másoknak utána nem marad üzemanyag, például az autósoknak. Kiemelte, annyi üzemanyagot tudnak termelni, amennyire szüksége van a piacnak, a visszaélésszerű használatot pedig meg kell akadályozni. Ha a napi fogyasztás 5 millió egység normál időszakban és ez 15 millióra ugrik, akkor fennállhatnak fennakadások - jegyezte meg Gulyás Gergely.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?