2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Agrárpénzek

Külföldön is tarol a hazai kajszi

30 százalékkal nőtt a kajszibaracktermés a tavalyihoz képest, így körülbelül 50ezer tonna az idei termés az országban. Ezalatt Európa többi részére a csökkenés volt jellemző, ezért igen kedvező exportra lehet számítani.
 
 

Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács csonthéjas bizottságának elnöke elmondta, évről-évre jelentősen javul a kajsziültetvények technológiai színvonala, és nő a termőterület (4700-5300 hektár között mozog.) Hozzátette, hogy a leszüretelt gyümölcsök mintegy 70 százalékát az iparban, a többit pedig frissen használják fel, az exportált barackokat pedig szintén leginkább az iparban hasznosítják.

Jó hír továbbá, hogy kint már 1-3euró között mozog a kilónkénti ár.

Magyarországon az elmúlt években drasztikusan lecsökkent a gyümölcsléfogyasztás, mely a termékdíj bevezetésének és az emelkedő áraknak is köszönhető, de szintén kevésbé jellemző a barack konzervipari és légyártási célú felhasználása.

Mindezek ellenére az emelkedő színvonalú pálinkagyártás miatt a kereslet szinten tartható, a minőségi magyar gyümölcs pedig kelendő - írja az Agroline.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!