2021. március 5. péntek Adorján, Adrián

Hírek - Agrárpénzek

Megmarad a 70 ezer forintos területalapú támogatás?

Mindenkit az érdekel, hogy megmarad-e a mostani szinten a területalapú támogatás. Nagyjából igen, és éppen ez a baj – állapítják meg pénzügyi szakértők. Az agrárköltségvetés valójában súlyos mínuszokat fog elszenvedni.
 
 

Ha Günther Öttinger valóban csak 4 százalékkal csökkenti a közvetlen kifizetések büdzséjét, akkor a hétéves ciklus végére reálértéken 15 százalékos mínusszal kell számolniuk a gazdáknak – latolgatta a Farm Europe, miután ismertté vált az új költségvetési javaslat.

Kommunikációs trükk

A portfolio.hu május 2-án szintén rámutatott a Bizottság trükközésére: az elvonás mértékét úgy mutatja be, mintha az elkövetkező években szinte nem is létezne infláció. A portál számításai szerint a költségvetési vágás a ciklus végére a 17 százalékos mértéket is meghaladhatja a területalapú támogatást is magában foglaló egyes pillérben. A teljes agrárbüdzsé esetében a portofolio.hu csaknem 20 százalékos mínusszal számol a hetedik évre, míg a Farm Europe ezt szerény 16 százalékra becsüli, hozzátéve, hogy a vidékfejlesztési források terén 21 százalékos csökkenéssel kell szembenézni. Az agrárforrások megnyirbálása végül odavezet, hogy a Közös Agrárpolitika tortaszelete az unió költségvetésén belül a korábbi csaknem 40 százalékról 30 százalékra zsugorodik.

Minden tagországban másképp csapódik le

Mint arról már írtunk, a közvetlen kifizetések tagállami szintjét továbbra is közelítenék egymáshoz, azaz a jelenértéken 4 százalékos területalapú-csökkenés valójában csak az uniós kifizetés átlagát felmutató tagállamokban lesz érvényes. A balti országokban, ahol eddig egy hektárra jóval kevesebb támogatás jutott, több mint 10 százalékos növekedést fognak tapasztalni a gazdák az első évben, míg Magyarországon egy 3,9 százalékos csökkenést – ugyanis nagyjából az átlagos kifizetési szinten állunk az egy hektárra jutó támogatás tekintetében. A forint-euró árfolyam ugrálása hasonló mértékben befolyásolta a területalapú összegét az elmúlt években, vagyis a csökkenés szinte észrevehetetlen lesz a hazai gazdák számára. Az üzemméret ennél jóval nagyobb hatással lesz a kapott támogatásra, erről pedig itt írt az agrárszektor.hu.

A csökkenés hatása a jövedelemre

A csökkenő dotáció annál fájóbb egy tagállam számára, minél magasabb a gazda jövedelmében a támogatásból származó hányad.

Magyarországon egy átlagüzem jövedelmének több mint felét a különféle dotációk teszik ki.

A vidékfejlesztés forrásai még nominál értéken nézve is lényegesen szűkülnek, reálértéken pedig az értékük ötödét is elveszíthetik 2027-re. A kormánynak ugyan lehetősége lesz saját zsebből pótolni a kieső forintokat, de ilyen mértékű áldozatvállalásra biztosan nem számíthat a mezőgazdaság. A Farm Europe számításai szerint a kieső támogatások miatt egy átlagos gazdaság az EU-ban 2027-re elveszíti a jövedelme 8 százalékát (ez lesz igaz Magyarországra is). De például Csehországban, ahol a gazda bevételeinek 2/3-át a dotációk teszik ki, a csökkenés mértéke 13 százalékos lehet, míg a franciák csak 6,5 százalékos vágást tapasztalhatnak.

Az európiai gazdák jövedelme uniós támogtásokkal és anélkül

 

Forrás: Eurostat 2011-2013.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu