2021. március 8. hétfő Zoltán

Hírek - Agrárpénzek

Mégsem bénul meg a hazai földpiac – Döntött a kamara

Módosította alapszabályát a NAK: a megyei elnökségek veszik át a helyi földbizottsági feladatokat.
 
 

A Szent István Egyetem aulájában 228 küldött regisztrált, így a részvételi arány meghaladta a kétharmadot. Győrffy Balázs elnök kijelentette, hogy a köztestületnek 2014-ben is meg kell felelnie a folyamatosan növekvő kihívásoknak, a felelősség, a tudás és határozottság szellemében.

A küldöttgyűlés először az alapszabály módosításáról szavazott, és egyhangúan elfogadta a tagdíjfizetéssel kapcsolatos változtatásokat. Ennek értelmében a kamarai tagdíj 2014-ben nem változik, marad a 11 tagdíjfizetési osztály és a sávosan növekvő, 2000 forinttól egymillió forintig terjedő tagdíj, de a regisztrált termelő szervezetek a tagjaiktól felvásárolt termés nettó árbevételét a tagdíj alapjából levonhatják. A tagdíjbevallás elektronikusan történik, erről a kamarai tagok postai úton értesítést kapnak. A 2013-as időszakra érvényes bevallás hibás elkészítése miatt nincs szankció, de ettől az évtől kezdve már automatikusan regisztrálja a rendszer az esetleges büntetést. Az ellenőrzés az adóhivataltól kapott adatok alapján történik.

Az alapszabály módosításával vált lehetővé, hogy a megfelelő végrehajtási rendelet elkészültéig a helyi földbizottsági feladatokat a NAK megyei elnökségei veszik át. Döntéseiket minden esetben a Területi Agrárgazdasági Bizottságok (TAB) vezetőségének véleménye alapján hozzák. A feladatok ellátása érdekében a TAB feladatai is részletezésre kerültek a módosított alapszabályban.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara küldöttgyűlése elfogadta új Üzleti Etikai Szabályzatát. Ez a magyar viszonyokat szem előtt tartó és az uniós normákkal is harmonizáló kódex rögzíti, hogy ami jogszerűtlen egyben etikátlan is, illetve hogy a megkötött szerződéseket teljesíteni kell. A Kamara tagjától elvárható, hogy csak olyan feladat teljesítésére vállaljon kötelezettséget, amelyre képes, és a piac illegális szereplőivel ne szerződjön.
A NAK közgyűlése végül lezárta a 2013-as üzleti évet és elfogadta a 2014-es költségvetést. Az idei pénzügyi tervezésnél a falugazdász-hálózat feladatainak ellátására szolgáló források bővítése, illetve az informatikai fejlesztés kap hangsúlyt.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu