Megszűnik Horvátország legnagyobb mamutvállalata, az Agrokor

MTI
Két év rendkívüli eljárás után Fortenova Csoport néven folytatja működését április 1-jétől Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor - jelentette be csütörtökön a válságmenedzsment döntését Fabris Perusko rendkívüli kormánybiztos.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahogy azt az agrárszektor.hu is megírta, a termeléstől a feldolgozáson át a kereskedelemig jelen lévő óriásvállalatban a közelmúltban az orosz Sberbank szerzett tulajdont, de egy ideig Csányi Sándor is pályázott a céghez tartozó, bő 20 ezer hektáros Belje mezőgazdasági kombinátra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Most a rendezési folyamatban született megállapodással befejeződött a szétesés küszöbén álló Agrokor megmentése, és legalább 50 ezer munkahely maradt meg. Fabris Perusko rendkívüli kormánybiztos elmondta: az új vállalatot egy kilenctagú igazgatóság vezeti majd. Öt tagot a résztulajdonosok jelölnek, négy pedig független szakértő lesz. A konszern legnagyobb tulajdonosai a pénzügyi intézetek: köztük a Sberbank 39,2 százalékkal, a kötvénytulajdonosok 25 százalékkal, a VTB Bank 7,5 százalékkal, és a horvát bankok 15,3 százalékkal. A beszállítók 4,7 százalékos részesedést kaptak az új cégcsoportban.


A vállalat 159 cégéből a megállapodás szerint először 77 horvát vállalat kezdi meg működését a Fortenova Csoportban. Közülük 45 veszteséges, ezért az olyan cégek, mint például a Belje d.d. mezőgazdasági kombinát, a Ledo horvát jégkrémvállalat, a Jamnica d.d., Horvátország legnagyobb ásványvíz-előállító vállalata és egyéb más, mezőgazdasággal és élelmiszerek előállításával foglalkozó cégcsoportok megszűnnek, helyettük úgynevezett tükörvállalatokat hoznak létre ugyanazzal a névvel, amelyekbe átviszik a társaságok teljes vagyonát. Az új vállalatok nevében szerepel majd a "Plusz" jelző. A Konzum élelmiszerláncot például Konzum Plusznak nevezik majd.

Április elsejével az Agrokor csoportot megszűntté nyilvánítják és törlik a cégjegyzékből.

A Szlovéniában, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában működő 82 Agrokor vállalat tulajdonjogát az ottani törvényeknek megfelelően ruházzák át az új konszernre. A 2016-ban csődközelbe jutott mamutvállalat 2017 áprilisában még elkerülte az összeomlást, amikor a parlament által gyorsított eljárásban elfogadott törvénynek köszönhetően rendkívüli igazgatási eljárásban részesültek, azonban további problémákat jelenthetnek számára az úgynevezett roll up hitelek. A visszafizetési elsőbbséggel felvett újabb egymilliárd eurós hitel - amelyet nemzetközi és horvát pénzintézetek bocsátottak a vállalatcsoport rendelkezésére a rendkívüli eljárásban - refinanszírozását mielőbb el kell kezdeni az egyre növekvő kamatok miatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?