2021. február 28. vasárnap Elemér

Hírek - Agrárpénzek

Megtudtuk: sosem látott összegű kárenyhítést kaphatnak a károsult gazdák

A Magyar Államkincstár március 31-ig mintegy 14 milliárd forint kárenyhítő juttatást fog kifizetni annak a 6.855 károsult termelőnek, akik a 2019. kárenyhítési évben jelentős mezőgazdasági károkat szenvedtek.
 
 

A gazdálkodóknak a 2019-es kárenyhítési évben is számos elemi káreseménnyel kellett megküzdeniük, amelynek következményeként több mint 16 ezer termelői kárbejelentés érkezett közel 300 ezer hektárra, tudhattuk meg az Agrárminisztérium közleményéből. A legnagyobb területre Szabolcs-Szatmár-Bereg (86 965 hektár), Jász-Nagykun-Szolnok (32 314 htektár) és Csongrád (31 185 hektár) megyékben történt kárbejelentés. Országosan a legnagyobb területen aszálykárra (160 465 hektár) történt kárbejelentés. Ennek megfelelően a kárenyhítő juttatás teljes kifizetési összegének 49 %-át (6,87 milliárd Ft) aszálykárra, míg tavaszi fagykárra a teljes összeg 21,5 %-át (3 milliárd Ft) fizették ki.

Az Agrárminisztérium által létrehozott agrár-kárenyhítési rendszer mellett a termelői öngondoskodás is rendkívül fontos, ugyanis a termelők aktív közreműködésével, például mezőgazdasági biztosítás megkötésével tovább csökkenthetik a kedvezőtlen időjárási kockázatok hatásait. Örvendetes, hogy egyre több termelő választja a kockázatkezelés eme formáját, így a 2019-es kárenyhítési évre vonatkozóan a kifizetésben részesülő károsultak közül már 1.854 termelő kötött megfelelő biztosítást, akik így a kárenyhítő juttatás teljes összegére szereztek jogosultságot. Az öngondoskodás további növelésére is van még lehetőség, hiszen a kifizetésben érintett 5.001 termelő még mindig nem rendelkezik a szükséges biztosítással.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu