Nagy István: ma még nem lehet megmondani, mekkora kiesést okoz a koronavírus

Nagy István: ma még nem lehet megmondani, mekkora kiesést okoz a koronavírus

Minden nap újabb veszteségeket okoznak a hazai agráriumnak a koronavírus-járvány miatti kereskedelmi és egyéb korlátozások, az eredményes védekezés és a gazdaság újraindítása viszont csökkenti a károkat - nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Nagy István agrárminiszter. A kormány a gazdaságvédelmi akcióterv érdekében az agrártárca idei költségvetéséből is csoportosított át forrásokat, de a nemrég elhatározott, 25 milliárd forintos új élelmiszergazdasági válságkezelő csomaggal az ágazat összességében több támogatáshoz juthat. A járvány piaci következményei és más körülmények is jelentős hatással lehetnek az agrárgazdaság idei kibocsátására és külkereskedelmi eredményeire, de Nagy István szerint a várható éves teljesítményről ma még felelőtlenség lenne találgatásokba bocsátkozni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Agrarszektor.hu: A kormány a napokban döntött arról, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében 25 milliárd forintos élelmiszergazdasági válságkezelő programot indít. Mely ágazatokra terjednek ki az intézkedések?

Nagy István: A program célja, hogy átfogó módon nyújtson segítséget a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára. Ezért célzott támogatásokat kapnak azok az ágazatok, amelyek egészét közvetlenül és jelentősen sújtja a koronavírus-járvány. A többi szektorban pedig azok a vállalkozások juthatnak támogatásokhoz, amelyek árbevétele igazolhatóan a járvány miatt csökkent jelentős mértékben.

A.: Hogyan oszlik meg az egyes ágazatok között a 25 milliárdos összeg?

N. I.: Az egyes támogatási konstrukciók kidolgozása jelenleg is zajlik. Az intézkedések tartalmáról, a rendelkezésre álló forrásról és a szükséges tudnivalókról az Agrárminisztérium és a Magyar Államkincstár is folyamatosan tájékoztatja majd az ágazati szereplőket.

A.: A napokban azt nyilatkozta, hogy egyrészt már meglévő támogatási konstrukciókhoz helyeznének pluszpénzeket, másrészt új átmeneti támogatási formákat is indítanának. Melyek lehetnek ezek?

N. I.: Ahol jól azonosítható módon egész ágazatokat közvetlenül sújtanak a koronavírus-járvány gazdasági hatásai, ott a meglévő támogatási jogcímek forrásainak emelésével nyújthatunk segítséget, illetve akár ideiglenes, egyszeri támogatási formákat is bevezethetünk, szem előtt tartva a gyorsaság igényét is. Másrészt a 25 milliárd forintos költségvetési többletforrás felhasználásával olyan új támogatási lehetőségek is megnyithatók, amelyekkel azok a külön támogatásban nem részesülő szektorok is támogatáshoz férhetnek, amelyek vállalkozásai igazolható módon a koronavírus-járvány következtében szenvedtek el érdemi árbevétel-kiesést. Mind a mezőgazdasági termelők, mind az élelmiszeripari vállalkozások számára elérhetővé kívánjuk tenni ezt a támogatási formát.

A.: A mostani támogatási csomagot is jóvá kell hagyatni Brüsszellel, mivel nemzeti többletforrások kihelyezését teszi lehetővé. Meddig tarthat a notifikációs procedúra?

N. I.: Az új támogatási konstrukciók kidolgozása a minisztériumban már megkezdődött. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az Európai Bizottság gyorsított eljárású jóváhagyása után a szükséges rendeleteket mielőbb megjelenhessenek.

A.: Egyes információk szerint a kormány a válsághelyzet miatt az Agrárminisztérium idei büdzséjéből is jelentős összegeket vont el. Mekkora összegről van szó, és ez mennyire érintette a meglévő agrártámogatási jogcímeket, illetve a tárca egyéb működési kiadásait?

N. I.: Ebben az esetben nem az elvonás, hanem az átcsoportosítás a helyes megfogalmazás. A költségvetési átcsoportosítás célja éppen az volt, hogy ebben az új és rendkívüli helyzetben a szükséges gazdaságvédelmi és gazdaság-újraindítási lépések forrásigénye prioritást kapjon. Ennek érdekében jelentős összegeket sikerült a kormányzaton belül mobilizálni, illetve felhasználásukat az aktuális célok szerint újratervezni. Ez a mobilizált összeg a gazdaságvédelmi alapba került, ahonnan az agrárgazdaság a már bejelentett intézkedések révén most komoly forrást kapott. Így végeredményben az átcsoportosítás inkább többlettámogatást biztosított az agrárgazdaság számára.

A.: Kérdés, hogy ezek a pluszpénzek mire lesznek elegendők. A tárca becslései szerint a járvány eddig mekkora veszteségeket okozott az agrárgazdaságnak, illetve a mai ismeretek szerint milyen nagyságrendű lehet a teljes veszteség?

N. I.:Nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni a koronavírus-járvány végleges gazdasági hatásairól, és ez ma felelőtlenség is lenne. Tény, hogy a veszélyhelyzet miatt fennálló korlátozások minden nap további veszteségeket okoznak, a sikeres védekezés és a gazdaság mielőbbi eredményes újraindítása azonban csökkenti ezeket.

A.: Egyes ágazati becslések szerint a mezőgazdaság kibocsátása akár 20 százalékkal is visszaeshet idén. Osztja-e ezt a prognózist?

N. I.: Nem, mivel felelősen ez jelenleg nem prognosztizálható. A koronavírus-járvány gazdasági hatásai mellett idén fagykárok is jelentkeztek, illetve a hosszú csapadékhiány is jelentősen befolyásolja a növénytermelés lehetőségeit. A sertéságazatra a sertéspestis, a baromfiszektorra a madárinfluenza lehet még hatással, nem beszélve a nemzetközi piaci helyzetről. Így azt gondolom, hogy még visszatekintve is nehéz lesz majd elemezni az egyes tényezők tényleges következményeit.

A.: Az Ön által említett kereskedelmi és egyéb korlátozások kedvezőtlenül hathatnak az elmúlt években rekordokat döntögető agrárexportra is. Az idén milyen kiviteli eredményre számítanak?

N. I. A koronavírus-járvány nagymértékben megváltoztatta az agrárpiacok helyzetét egész Európában és a világ más kontinensein is. A bevezetett korlátozások, a fellépő logisztikai problémák, a távol-keleti piacok rövidtávú visszaesése, az otthoni étkezések számának megugrása és a forgalomcsökkenés a vendéglátásban mind hatást gyakorol az értékesítési lehetőségekre. Értelemszerűen ez a helyzet a magyar agrárgazdaság külkereskedelmét is jelentősen befolyásolja, mind export, mind importszempontból. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy e hatások milyen időtávon jelentkeznek, mivel azt a járványhelyzet alakulása és a nemzetközi gazdaságpolitikai döntések is befolyásolják. Emellett azt is fontos hangsúlyozni, hogy az egyes ágazatok helyzete és kilátása is különböző. A vendéglátás átmeneti leállása többek között a boroknál, a friss zöldségeknél és gyümölcsöknél, illetve a húsoknál okoz csökkenő keresletet. A Horeca-szektor kiesése és a fogyasztók óvatosabbá válása különösen a prémium termékek termelőit érinti hátrányosan. A jelenlegi helyzet komolyan hat olyan erősen exportorientált ágazatokra is, mint amilyen a juh-, a sertés- és a baromfiszektor. Ráadásul a baromfinál még a madárinfluenza, a sertésnél pedig az afrikai sertéspestis is fokozza a gondokat. Ugyanakkor a nemzetközi agrárpiacok minél zavartalanabb működése a nettó exportőr és importőr országok érdeke is, ezért reményeink szerint az átmeneti logisztikai és szabályozási problémák hamar megoldódnak, és a termékek széles körének forgalma biztosított lesz. Importoldalon a többi európai országban felhalmozódó készletek levezetése hat az egységes belső piacra, és csökkentheti az árakat egyes termékpályákon.

A.: A magyar agrár-külkereskedelemben az export hagyományosan jóval meghaladja az importot, vagyis a mérleg szaldója pozitív. A piaci problémák az idén ronthatják-e érzékelhetően a teljesítmény?

N. I.: Szeretném kiemelni, hogy Magyarország jelentős agrár-külkereskedelmi többlettel rendelkezik. Reményeink szerint a rövid távú sokkhatások elmúltával az agrárvállalkozások ismét kedvező piaci lehetőségek között működhetnek, ezért az agrárgazdaság minden nehézség ellenére idén is pozitívan járulhat hozzá a nemzetgazdaság külkereskedelmi teljesítményéhez.

A.: Ágazati vélemények szerint a mostani járvány egyik tanulsága éppen az, hogy nagy a magyar agrárium külpiaci kitettsége. Szükségessé válhat-e például bizonyos alapanyagok és termékek magyarországi előállítása új beruházásokkal a függőség csökkentése érdekében?

N. I.: Azt azért érdemes hangsúlyozni, hogy Magyarország mezőgazdasági termékekből legnagyobbrészt önellátó, és a mostani korlátozások még többletlehetőséget is biztosítanak a hazai ágazatoknak az előállított alapanyagok felhasználására. Újabb hazai kapacitások létrehozása ott lehet indokolt, ahol ettől a kitettség érdemi csökkenése várható, de ehhez alapos piaci- és költség-haszonelemzésekre van szükség. Látható, hogy a nemzetközi áruforgalom még válsághelyzetben is nagyobbrészt fenntartható, de a kitettség csökkentése ésszerű keretek között és a fenntarthatóság szempontrendszereit is figyelembe véve reális cél lehet.

A.: A járvány fontos következménye lehet az is, hogy tartósan megváltozhatnak az élelmiszerfogyasztási szokások. Az ágazat szereplőinek elsősorban mire kell felkészülniük?

N. I.: A fogyasztói kereslet az utóbbi időben is dinamikusan változott, de most valóban fel kell készülnünk arra, hogy bizonyos vásárlói szokások tartósan átformálódhatnak. A járványügyi korlátozások miatt például azonnal növekedett az otthoni ételkészítés aránya, amely egyes élelmiszer-alapanyagok - például a búzaliszt és az étolaj - iránti bolti kereslet jelentős élénküléséhez vezetett, miközben a turizmus visszaesésével az éttermi szolgáltatásoknál a megrendelések lényegesen csökkentek. A fokozott háztartási készletezések ezután is bármikor megismétlődhetnek, és a vásárlási hajlandóság változása akár új fogyasztói és piaci szokásokat is kialakíthat, bár e folyamatokat ma még nehezen lehet modellezni. Mi a fogyasztókat arra ösztönözzük, hogy a jó minőségű, biztonságos hazai élelmiszereket válasszák. Ezek elérhetőségéhez azonban arra is szükség van, hogy az itteni kereskedelmi láncok is elsősorban a magyar termelésű termékeket részesítsék előnyben.

(Fotó: Botár Gergely)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?