2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Új élelmiszerek jelentek meg a boltokban: sok magyar csak ezeket veszi

Új élelmiszerek jelentek meg a boltokban: sok magyar csak ezeket veszi

Ruda Bettina
Egyre nagyobb az igény és a kereslet a mentes termékekre, napjainkban ugyanis az emberek körülbelül 10 százalékának van szüksége arra, hogy gluténmentesen étkezzen. Nagyságrendileg 30 százalékuk küzd valamilyen tejérzékenységgel és valószínűleg még többen cukorbetegséggel. Az iparágban dolgozóknak fel kell készülniük az egyre növekvő igények kielégítésére. A napokban bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiemelt szakmai tevékenysége, megalakult a „Mentes” munkacsoport. Az Agrárszektor az munkacsoport főbb feladatairól, illetve a mentes termékek magyarországi térnyeréséről kérdezte Szabolcs Pétert, a NAK mentes munkacsoportjának elnökét. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A „mentes” termékek munkacsoportjának fontos szerepe van napjainkba, hiszen egyre több ember szenved gluténérzékenységtől (cöliákia), laktózintoleranciától (tejcukor érzékenység), tejallergiától, tejfehérje-intoleranciától, illetve olyan anyagcserezavaroktól, mint például az inzulinrezisztencia vagy a cukorbetegség. Az ilyen érzékenységgel és allergiával küzdő emberek számára nagyon fontos a megfelelő diéta betartása. Ezen termékek előállítása nagyobb odafigyelést, másfajta, magasabb szintű szakértelmet kíván. A vonatkozó jogszabályok, szabványok, illetve előírások mellett a táplálkozástudomány folyamatos fejlődését is szükséges nyomon követni a hatékony és biztonságos termelés érdekében. 

Növekvő kereslet 

Egyre nagyobb a kereslet a mentes termékekre, hiszen az emberek körülbelül 10 százalékának van szüksége arra, hogy gluténmentesen étkezzen. Nagyságrendileg 30 százalékuk küzd valamilyen tejérzékenyéggel és nagy valószínűséggel még többen cukorbetegséggel. Így az élelmiszeriparban résztvevő vállalatoknak fel kell készülniük a növekvő igények kielégítésére.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mentes termékek piacán - a kereslet megnövekedése miatt - is egyre nagyobb a verseny, hiszen a fogyasztók egyre változatosabb és egyre magasabb minőséget várnak el - tudta meg lapunk Szabolcs Pétertől. A tudatos gondolkodás, a trendek, illetve a mindenki számára könnyen elérhető vizsgálatok eredményeképp folyamatosan nő a diagnosztizáltak száma.

Előírások 

A tudatoss gondolkodás, a trendek, illetve a mindenki számára könnyen elérhető vizsgálatok eredményeképp folyamatosan nő a diagnosztizáltak száma. A mentes termékek előállítása esetében sokkal szigorúbbak az előírások, mint hagyományos társaiknál. Gluténmentes termékek esetén legalább termékcsoportonként, de adott esetben akár termékenként is kell vizsgálatokat végezni, a gluténmentesség garantálása érdekében. A kenyérkészítéshez a búzaliszt helyett például a kukorica, a rizs, a tökmag, a szezámmag, a napraforgó, a sárgaborsó, a szója, a tápióka és a szentjánoskenyérmag stb., illetve különböző növényi lisztek, rostok használhatóak fel. A termékek gyártása és csomagolása közben is fokozottan kell figyelni, hogy elkerüljék a keresztszennyeződést - fejtette ki a munkacsoport elnöke.

Munkacsoport létrehozása és edukáció 

Az egyre növekvő kereslet, illetve a mentes termékek megfelelő szakmai mentorálása érdekében jött létre a NAK mentes termékekkel foglalkozó munkacsoportja.  A főbb feladataik között szerepel, hogy a különböző szereplőknek, például gyártóknak, kereskedőknek, kutatóknak, vagy éppen szakértőknek közös pontot teremtsen. Ezáltal könnyebben tudnak egymással kapcsolatot teremteni és tapasztalatokat megosztani, illetve akár közösen is részt tudnak venni mentes termékekkel kapcsolatos kutatásokban, fejlesztésekben. A mentes munkacsoport emellett segítséget nyújt az ágazat szabályozási környezetének kialakításában és fenntartásában, valamint a mentes termékek tanúsításában és biztosításában. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos, hogy a termelésbe, a gyártásba, az értékesítésbe, a különböző szabályozási rendszerekbe, illetve az oktatásba szakértőket vonjanak be - közölte a munkacsoport vezetője.  Hozzátette, az oktatás területén pedig elengedhetetlen a mentes termékeket előállító szakemberek - például szakácsok és pékek - képzése, hiszen például a gluténmentes péktermékek készítése jelentősen eltér a hagyományostól. A glutén nagy szerepet játszik, ez segít megtartani az élelmiszerek formáját és rugalmasságát, tehát a gluténmentes termékeket ezért szükséges máshogy kezelni - hangsúlyozta. 

Az alosztály lehetővé teszi a szakmai együttműködést és tudásmegosztást az iparágban tevékenykedő cégek között. Segítséget nyújthat a mentes termékek előállítására vonatkozó legfrissebb tudományos, kutatási eredmények és technológiai fejlesztések megosztásában. Ezáltal javíthatja a termékek minőségét és diverzitását, valamint növelheti azok elérhetőségét a fogyasztók számára. Az alosztály létrehozása lehetőséget teremt az élelmiszeriparban dolgozó szakemberek számára, hogy szakmai kapcsolatokat építsenek és közösen dolgozzanak a mentes termékek előállításának legjobb gyakorlatainak kialakításán. 

Árak és kínálat 

Megfigyelhető, hogy a mentes termékek hullámokban vannak jelen a boltok polcain, természetesen kivételt képeznek ez alól a kimondottan ezzel a termékkörrel foglalkozó üzletek. Nagyon nehéz adatokhoz is hozzájutni, mert nincsenek elkülönítve olyan számozással a gyártások vagy a cégek, ami alapján egyértelműen le lehetne szűrni, hogy ott mentes gyártás folyik

- mondta Szabolcs Péter. A gluténmentes termékek ára általában a megszokott, hagyományos termékek árai felett vannak. Ahogy a munkacsoport vezetóje lapunknak kifejtette, ezen termékek esetében az alapanyagok tekintetében a 1 kilogramm gluténmentes liszt 10-szer annyiba kerül ma, mint egy kilogramm BL 55-ös hagyományos finomliszt. Szerinte, ha így nézzük, már nem is annyira mondhatóak drágának, főleg, hogy általában ezek mind kézműves pékségben készülnek. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31