Növekedik a sertés termelői ára

agrarszektor.hu
A KSH keddi adatai szerint a vágóállatok termelői ára 13,1 százalékkal magasabb volt tavaly ilyenkorhoz képest. A búza és kukorica csökkenő termelői árával ellentétben minden állatcsoport ára nőtt, leginkább a vágómarháé, 54,1 százalékkal.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A vágósertés termelői ára az őszi időszakban emelkedett rohamosan, így ma már 390 forintba kerül kilója, ami több mint 21 százalékos drágulás a tavalyi 320 forintos nívóhoz viszonyítva.

"Az áremelkedés elsődleges oka a rendkívüli forintgyengülés, és a kilónkénti ár napokon belül túllépi a 400 forintot" - nyilatkozta a Világgazdaságnak Raskó György agrárközgazdász, aki szerint 410 forintnál megáll majd a sertésár-szint, ez pedig megfelel a francia és lengyel áraknak. Hozzátette, várhatóan karácsonyig maradnak a magas árak, utána visszaeshet a kereslet, valamint a jövő évi életszínvonal-csökkenés is negatív hatással lehet a szektorra -  írja a Világgazdaság.

Éder Tamás, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) elnöke szerint jelenlg azok a sertések drágák, amelyek egész életükben drágább, jobb minőségű takarmányt fogyasztottak.
A mostani helyzet a termelőknek kedvez, a feldolgozóknak viszont nagy gondot jelent, ezen kívül további problémákat szülhet a  nem szűnő forintgyengülés is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?