2021. január 19. kedd Sára, Márió

Hírek - Agrárpénzek

Növekedik a sertés termelői ára

A KSH keddi adatai szerint a vágóállatok termelői ára 13,1 százalékkal magasabb volt tavaly ilyenkorhoz képest. A búza és kukorica csökkenő termelői árával ellentétben minden állatcsoport ára nőtt, leginkább a vágómarháé, 54,1 százalékkal.
 
 

A vágósertés termelői ára az őszi időszakban emelkedett rohamosan, így ma már 390 forintba kerül kilója, ami több mint 21 százalékos drágulás a tavalyi 320 forintos nívóhoz viszonyítva.

„Az áremelkedés elsődleges oka a rendkívüli forintgyengülés, és a kilónkénti ár napokon belül túllépi a 400 forintot” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Raskó György agrárközgazdász, aki szerint 410 forintnál megáll majd a sertésár-szint, ez pedig megfelel a francia és lengyel áraknak. Hozzátette, várhatóan karácsonyig maradnak a magas árak, utána visszaeshet a kereslet, valamint a jövő évi életszínvonal-csökkenés is negatív hatással lehet a szektorra -  írja a Világgazdaság.

Éder Tamás, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) elnöke szerint jelenlg azok a sertések drágák, amelyek egész életükben drágább, jobb minőségű takarmányt fogyasztottak.
A mostani helyzet a termelőknek kedvez, a feldolgozóknak viszont nagy gondot jelent, ezen kívül további problémákat szülhet a  nem szűnő forintgyengülés is.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu