2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Hírek - Agrárpénzek

Óriási pusztítást végeznek a viharok: a termés felét elvihetik

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a tavaszi hónapokban idén is a kiszámíthatatlan időjárás lesz a jellemző, és a jégesők, illetve viharok sok gondot okozhatnak majd a mezőgazdaságból élőknek. Érdemes már most biztosítással készülni a mezőgazdasági károkra, egy korábbi törvényi szabályozásnak köszönhetően ugyanis maximum 65 százalékos támogatásban részesül az a mezőgazdasági termelő, aki még időben élnek ezzel a lehetőséggel. Emellett a korábbiakhoz képest idén több csomag is bővült különböző növénykultúrákkal.
 
 

A magyar biztosítók csak 2017-ben több mint hétezer bejelentést regisztráltak, a különböző növénykárokra kifizetett összeg pedig megközelítette a 10 milliárd forintot. Egy korábbi törvényi szabályozásnak köszönhetően maximum 65 százalékos támogatásban részesül az a mezőgazdasági termelő, aki él a május 31-ig megköthető díjtámogatott mezőgazdasági biztosítás lehetőségével, valamint 2018-tól 5 milliárd forintra nőtt a támogatási keretösszeg - írja közleményében az OVB Vermögensberatung Kft. Egy-egy természeti kár akár 30-50 százalékos terméshozam veszteséget is okozhat, Magyarországon pedig évente több mint 100 milliárd forintos kár éri a mezőgazdaságot.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A korábbiakhoz képest idén több csomag is bővült különböző növénykultúrákkal. Az „A” típusú mezőgazdasági biztosítás többek között árpára, búzára, rozsra, napraforgóra, kukoricára, káposztarepcére, dióra, szilvára, almára, körtére, szőlőre köthető jégeső, tűz, vihar, aszály, felhőszakadás, árvíz, téli, tavaszi és őszi fagyok okozta károkra. A második, „B” csomag esetében az eddigi öt helyett szintén a fenti kilenc kockázat bármelyikére köthető biztosítás például dinnyére, málnára, babra, borsóra, céklára, birsre, barackra, szamócára vagy cseresznyére. A harmadik, „C” típusú biztosítás ugyancsak jégeső, aszály, árvíz, téli, tavaszi és őszi fagyok, felhőszakadás, vihar és tűzkár ellen köthető egyebek mellett földimogyoróra, mákra, retekre, lucernára és egyéb növénykultúrákra.

Ha bekövetkezne a baj, akkor a kárt érdemes az arról való tudomásszerzést követően két napon belül írásban jelentsük is be a biztosítónak. Ugyanakkorhabár a díjtámogatott biztosítás nem terjed ki rájuk, a mezőgazdasági területeken kívül az ott tartott jószágokról is érdemes biztosítással gondoskodni, illetve biztosíthatóak még a tevékenységhez kapcsolódó épületek, berendezések, raktáron lévő termények, valamint a mezőgazdasági gépek is.

A mezőgazdasági biztosítás rendszeréről itt olvashat közérthető, rövid formában.
https://agrikusz.hu/hireink/2019-evi-mezogazdasagi-biztositasi-dijtamogatas-feltetelei

A támogatott biztosítások VP jogcíme pedig itt található.
https://www.palyazat.gov.hu/vp3-1711-16-mezgazdasgi-biztosts-djhoz-nyjtott-tmogats

Tudni érdemes, hogy állami agrár-kárenyhítésben csak az részesül, aki - a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésén túl - rendelkezik piaci alapú növénybiztosítással is. Ennek díját 40-65 százalékban központi költségvetésből támogatják.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu