2020. október 20. kedd Vendel

Hírek - Agrárpénzek

Pécsi kutató-fejlesztő céggel kötött együttműködési megállapodást a NAIK

Partnerségi megállapodás aláírására került sor a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet és Soft Flow Kft. között, tudhattuk meg az Intézet közleményéből.
 
 

A NAIK-Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet (NAIK MBK), a régió tudásipari központjaként, kutatásra-fejlesztésre, innovációra, továbbá oktatásra és az eredmények hasznosítására fókuszál. Az Intézet feladata olyan eredmények elérése és szolgáltatások biztosítása a növény-, állat- és mikrobiális biotechnológia területén, melyek a fenntartható fejlődés, a minőség és a fogyasztó-orientált élelmiszertermelés igényeinek figyelembevételével, hozzájárulnak a magyar mezőgazdaság versenyképességének növeléséhez és ezáltal értékteremtő szereplője a magyar társadalomnak.

A pécsi székhelyű Soft Flow Kft. (SF) a FOSS csoport (FOSS Analytical A/S) tagjaként a nemzetközi cégcsoport kutatás-fejlesztési leányvállalata. Az elmúlt 20 év során a Soft Flow innovatív kisvállalkozásból elismert kutató-fejlesztő céggé nőtte ki magát, melynek tevékenységei közé tartozik a biotechnológia, és a reagensgyártás, szoftver- és hardverfejlesztés is. Soft Flow Kft. már több mint 70 főt foglalkoztat, melynek több mint 90%-a diplomás és több mint 20%-a PhD-val rendelkező kutató, nemzetközi szinten is kiváló szakemberek.

Közel 15 évnyi sikeres tudományos együttműködést követően SF és NAIK-MBK most úgy határoztak, hogy magasszintű stratégiai együttműködést kötnek, mely keretszerződés formájában kezeli és teszi kölcsönösen előnyössé a kapcsolódási pontokat a mezőgazdasági fókuszú kutatás-fejlesztés, innováció és oktatás területén. A megállapodás időszerűségét mutatja, hogy az elmúlt években jelentősen felerősödtek az egyetemekkel és kutatóintézetekkel szembeni elvárások a tekintetben, hogy ipari együttműködéseket alakítsanak ki, a meglévő kollaborációikat hatékonyabbá tegyék. A létrejött keretmegállapodás célja, hogy növelje a Felek közötti együttműködés alapjául szolgáló tevékenységek számát, intenzitását és átláthatóságát, valamint, hogy gyorsítsa a döntéshozatalt.

Dr. Armbruszt Simon, a Soft Flow Kft. ügyvezetője és Dr. Posta Katalin Andrea, a NAIK-MBK intézetigazgatója (Fotó: NAIK-MBK)

A fentiek érdekében a partnerek közösen jelölték ki a K+F+I fókuszterületeket (élelmiszeripar és mezőgazdaság, élelmiszerbiztonság), melyeken közös kutatómunkát terveznek a jövőben. Az együttműködés keretében az ipar és az egyetemi partner oldalán megfogalmazódott problémák megválaszolására indulnak közös alap- és alkalmazott kutatási aktivitások, az egyetemi és céges know-how integrálásával, szükség esetén a Soft Flow és az NAIK-MBK infrastruktúrájának bevonásával.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter 2018 februárjában tett bejelentését követően a Soft Flow Kft. kutatási és fejlesztési központ kialakítását kezdte meg Pécsett. A cég számára a beruházás legfontosabb része nem az építkezés, hanem a több mint 80, elsősorban kutatás-fejlesztéssel foglalkozó, magasan iskolázott munkatárs Pécsre vonzása, és az alkalmazott biotechnológiai kiválósági központ megteremtése. A folyamat részeként szükségessé válhat új módszerek bevezetése, a partnerek megismertetése, oktatása naprakész módszerekkel.

A tervek szerint a partnerek közösen keresnek hazai és nemzetközi pályázati forrásokat a kollaboratív tudományos tevékenységük finanszírozásához, fenntartásához. A közös kutatómunka a közeljövőben olyan közös publikációkat, szabadalmakat fog eredményezni, melyek hozzájárulnak a magyar mezőgazdaság és ipar versenyképességének növeléséhez.

(A cikkben felhasznált képek a NAIK-MBK tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu