2022. május 23. hétfő Dezső

Hírek - Agrárpénzek

Portugália a cukorimport enyhítését követeli az EU-tól

Portugália arra kérte az Uniót, hogy enyhítsen a nyerscukor importra vonatkozó korlátokon, ugyanis a régió cukortermésére vonatkozó korábbi becslések mostanra túlzottan optimistának bizonyultak.
 
 

A portugál delegáció olyan javaslatokkal állt a Bizottság elé, mint a cukorfinomítók külön importkvótákhoz juttatása, vagy azon országokra vonatkozó importvámok eltörlése, melyekkel néhány EU tagállam történelmi múltra visszatekintő kereskedelmi kapcsolatban áll.

A felvetést Bulgária, Románia, Finnország és az Egyesült Királyság is pártolja, akik Portugáliával együtt a cukorimportáló országok közé tartoznak. Ugyanakkor más államok, mint például Franciaország, mint az EU egyik legnagyobb cukorrépa termelője, szükségtelennek látja a lépést.

A portugál felvetésre azután került sor, hogy az ország számos cukorfinomítója panasszal élt, hogy nem tudnak versenyképes áron nyerscukorhoz jutni. Az USDA madridi irodájának jelentése szerint a Bizottság túlbecsülte a közösségi piac számára rendelkezésre álló nyerscukor mennyiségét, valamint a fejlődő országok termelésnövekményét.

Mivel a világpiacon a cukor ára évtizedes rekordokat döntöget, így a főbb termelő országok ott próbálják meg értékesíteni terményüket, ami szintén csökkenti a helyi piacokon a kínálatot.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben