Döbbenetes dolog derült ki a magyar cukorról: ezt jobb, ha mindenki tudja

Döbbenetes dolog derült ki a magyar cukorról: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Folyamatosan csökken Magyarországon a cukorrépa termőterülete, ezzel együtt pedig a feldolgozás is mélyrepülésben van. Idén ráadásul az aszályos nyári időszak is hatással volt a termelésre, vagyis még ezen a jóval kisebb területen belül is jelentősen visszaesett a cukorrépatermés. Ez pedig nemcsak a cukor árának drasztikus emelkedéséhez vezethet, hanem akár magának a terméknek a hiányát is magával hozhatja.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Egyre csökken Magyarországon a cukorrépa termőterülete, ezzel együtt pedig a feldolgozás is mélyrepülésben van. Míg 2017-ben még 15,5 ezer hektáron termesztettek Magyarországon cukorrépát hazai feldolgozásra, addig 2021-ben már csak 10,5 ezer hektáron, idén pedig már csupán csak 8,7 ezer hektáron folyt a termesztés. A helyzetet ráadásul tovább súlyosbította az idei nyári aszályos időszak, így még ezen a jóval kisebb területen belül is jelentősen visszaesett a cukorrépatermés - olvasható a bama.hu oldalán.

Miután roppant kevés az alapanyag, amit a cukorgyártók fel tudnak dolgozni, ez a végtermék drágulásához fog vezetni, ami addig nem lesz érezhető a fogyasztók számára, amíg fel nem oldják az ársapkát. A kristálycukor ugyanis a hatósági árképzés hatálya alá tartozó alapvető élelmiszer, amelynek - egyébiránt - visszaesett a fogyasztása az utóbbi időben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mivel az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor és a cukorrépa ára ezért folyamatosan csökkentettük a vetésterületet, és idén már egyáltalán bele sem kezdtünk a cukorrépa termesztésébe, mert nem tűnt gazdaságosnak

- mondta el Balogh István, aki egy családi gazdaságot vezet Palkonya közelében.

Mindez azt eredményezi, hogy a legnagyobb áruházláncoktól kezdve a kisboltokig vagy hiánycikk a fehér cukor, vagy pedig maga az üzlet limitálja a megvásárolható mennyiséget. Magyarországon évente 300 ezer tonna cukrot vásárolnak a háztartások, és ebből csak 60 ezret tudnak biztosítani a hazai termelők, a két mennyiség közötti különbséget viszont importból kell biztosítani. Ugyanakkor egész Európában és a kontinensen kívül is csökkent a kínálat, ezzel szemben a szállítási költségek jelentősen megnőttek, így hosszú távon mindez ahhoz vezethet, hogy nemcsak megdrágul, de akár hiánycikk is lehet a cukor, márpedig ezen még a kormány által bevezetett árstop sem tud segíteni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31