Döbbenetes dolog derült ki a magyar cukorról: ezt jobb, ha mindenki tudja

Döbbenetes dolog derült ki a magyar cukorról: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Folyamatosan csökken Magyarországon a cukorrépa termőterülete, ezzel együtt pedig a feldolgozás is mélyrepülésben van. Idén ráadásul az aszályos nyári időszak is hatással volt a termelésre, vagyis még ezen a jóval kisebb területen belül is jelentősen visszaesett a cukorrépatermés. Ez pedig nemcsak a cukor árának drasztikus emelkedéséhez vezethet, hanem akár magának a terméknek a hiányát is magával hozhatja.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyre csökken Magyarországon a cukorrépa termőterülete, ezzel együtt pedig a feldolgozás is mélyrepülésben van. Míg 2017-ben még 15,5 ezer hektáron termesztettek Magyarországon cukorrépát hazai feldolgozásra, addig 2021-ben már csak 10,5 ezer hektáron, idén pedig már csupán csak 8,7 ezer hektáron folyt a termesztés. A helyzetet ráadásul tovább súlyosbította az idei nyári aszályos időszak, így még ezen a jóval kisebb területen belül is jelentősen visszaesett a cukorrépatermés - olvasható a bama.hu oldalán.

Miután roppant kevés az alapanyag, amit a cukorgyártók fel tudnak dolgozni, ez a végtermék drágulásához fog vezetni, ami addig nem lesz érezhető a fogyasztók számára, amíg fel nem oldják az ársapkát. A kristálycukor ugyanis a hatósági árképzés hatálya alá tartozó alapvető élelmiszer, amelynek - egyébiránt - visszaesett a fogyasztása az utóbbi időben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mivel az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor és a cukorrépa ára ezért folyamatosan csökkentettük a vetésterületet, és idén már egyáltalán bele sem kezdtünk a cukorrépa termesztésébe, mert nem tűnt gazdaságosnak

- mondta el Balogh István, aki egy családi gazdaságot vezet Palkonya közelében.

Mindez azt eredményezi, hogy a legnagyobb áruházláncoktól kezdve a kisboltokig vagy hiánycikk a fehér cukor, vagy pedig maga az üzlet limitálja a megvásárolható mennyiséget. Magyarországon évente 300 ezer tonna cukrot vásárolnak a háztartások, és ebből csak 60 ezret tudnak biztosítani a hazai termelők, a két mennyiség közötti különbséget viszont importból kell biztosítani. Ugyanakkor egész Európában és a kontinensen kívül is csökkent a kínálat, ezzel szemben a szállítási költségek jelentősen megnőttek, így hosszú távon mindez ahhoz vezethet, hogy nemcsak megdrágul, de akár hiánycikk is lehet a cukor, márpedig ezen még a kormány által bevezetett árstop sem tud segíteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?