2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Hírek - Agrárpénzek

Putyin bekeményít: Oroszország is meghosszabbította a gazdasági embargót

Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő év végig meghosszabbította az Oroszországot szankciókkal sújtó országokra, egyebek között az Európai Unió tagállamaira vonatkozó élelmiszer-behozatali embargót hétfőn aláírt rendeletében. A múlt héten az Európai Bizottság hosszabbította meg a gazdasági szankciókat Oroszországgal szemben.
 
 

Az Európai Bizottság csütörtökön 2020. június 23-ig meghosszabbította a gazdasági szankciókat Oroszország ellen. Az EU a Krím félsziget 2014-ben történt orosz elcsatolása és a délkelet-ukrajnai beavatkozás miatt vezette be a gazdasági nyomásgyakorlás ezen formáját. A nyomásgykaorlásról az EB évente dönt. Hétfőn aláírt rendeletében azonban Vlagyimir Putyin jövő év végig hosszabbította meg az Oroszországot szankciókkal sújtó országokra, többek között az EU-ra vonatkozó élelmiszer-behozatali embargót.

MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Az orosz szankciók ugyanakkor megengedik a korlátozás által sújtott termékek leplombált tranzitját, ennek nyomon követését a GLONASS orosz műholdas navigációs rendszerrel végzik el. A rendelet lehetővé teszi, hogy a szankciók alá eső cikkeket magánszemélyek személyes fogyasztásra behozzák.

Múlt heti televíziós fórumán Putyin szakértői számításokra hivatkozva azt állította, hogy amíg Oroszország mintegy 50 milliárd dollárt veszített a korlátozásokon, addig az EU 240, az Egyesült Államok 17, Japán pedig 27 milliárd dollárt veszített. Az orosz vezető szerint a gazdasági büntetőintézkedések hatására az orosz gazdaság több szektorát sikerült mobilizálni, az agrárexport például elérte a 25,7 milliárd dollárt. Az orosz elnök ebből azt a következtetést vonta le, hogy Oroszországnak a szankciók eltöröltetése érdekében nincs értelme feladnia érdekeit.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu