Nagy bejelentést tett Gulyás Gergely: ezt tervezi a kormány a magyar gazdasággal

Nagy bejelentést tett Gulyás Gergely: ezt tervezi a kormány a magyar gazdasággal

agrarszektor.hu
A csütörtök délelőtti Kormányinfón tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány legfrissebb döntéseiről. Elmondta, a kormány mindent megtesz azért, hogy az inflációt év végére 1%-ra szorítsa. Emellett kiemelte, a hosszú távú gazdasági növekedéshez elengedhetetlen az ipari és mezőgazdasági fejlesztés Magyarországon, amihez szükség van az energiára, ezért a kormány egy 2030-ig tartó energiatervet állított össze.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón beszélt többek között arról, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy az inflációt év végére 1%-ra szorítsa. A tavalyi évben 4,7% volt a GDP-növekedés, és Gulyás szerint idén nem irreális elvárás az 1,5%-os növekedési várakozás. Kiemelte, a hosszú távú gazdasági növekedéshez elengedhetetlen az ipari és mezőgazdasági fejlesztés Magyarországon, amihez szükség van az energiára, ezért a kormány egy 2030-ig tartó energiatervet állított össze. Ebben komoly szerepet játszik az atomenergia és a napenergia is. Hálózatfejlesztésre van szükség, és ha sikerül megállapodni az EU-val és jönnek a források, akkor ennek nagy része energetikai beruházásokra megy majd - közölte a miniszter. 

Amennyiben Oroszország nem szállítana kőolajat, akkor csak Horvátországon keresztül jöhetne olaj, ezért kulcsfontosságú ennek a hálózatnak a fejlesztése, ez Horvátországgal közösen történik meg - tájékoztatott. Gulyás emellett beszélt az iparfejlesztésről is, azon belül a zöldenergia-fejlesztésekről, és megemlítette a dunai finomító átállítását többféle kőolaj felhasználásra is.

A miniszter beszélt az élelmiszer-árstopról is. Elmondta, addig lehet fenntartani őket, amíg az ellátás-biztonság nem veszélyeztetett, alapjáraton viszont a kormány a határidő lejárta előtt, tehát április 30-a előtt fog dönteni az árstopról.

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03