Nagy bejelentést tett Gulyás Gergely: ezt tervezi a kormány a magyar gazdasággal

Nagy bejelentést tett Gulyás Gergely: ezt tervezi a kormány a magyar gazdasággal

agrarszektor.hu
A csütörtök délelőtti Kormányinfón tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány legfrissebb döntéseiről. Elmondta, a kormány mindent megtesz azért, hogy az inflációt év végére 1%-ra szorítsa. Emellett kiemelte, a hosszú távú gazdasági növekedéshez elengedhetetlen az ipari és mezőgazdasági fejlesztés Magyarországon, amihez szükség van az energiára, ezért a kormány egy 2030-ig tartó energiatervet állított össze.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón beszélt többek között arról, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy az inflációt év végére 1%-ra szorítsa. A tavalyi évben 4,7% volt a GDP-növekedés, és Gulyás szerint idén nem irreális elvárás az 1,5%-os növekedési várakozás. Kiemelte, a hosszú távú gazdasági növekedéshez elengedhetetlen az ipari és mezőgazdasági fejlesztés Magyarországon, amihez szükség van az energiára, ezért a kormány egy 2030-ig tartó energiatervet állított össze. Ebben komoly szerepet játszik az atomenergia és a napenergia is. Hálózatfejlesztésre van szükség, és ha sikerül megállapodni az EU-val és jönnek a források, akkor ennek nagy része energetikai beruházásokra megy majd - közölte a miniszter. 

Amennyiben Oroszország nem szállítana kőolajat, akkor csak Horvátországon keresztül jöhetne olaj, ezért kulcsfontosságú ennek a hálózatnak a fejlesztése, ez Horvátországgal közösen történik meg - tájékoztatott. Gulyás emellett beszélt az iparfejlesztésről is, azon belül a zöldenergia-fejlesztésekről, és megemlítette a dunai finomító átállítását többféle kőolaj felhasználásra is.

A miniszter beszélt az élelmiszer-árstopról is. Elmondta, addig lehet fenntartani őket, amíg az ellátás-biztonság nem veszélyeztetett, alapjáraton viszont a kormány a határidő lejárta előtt, tehát április 30-a előtt fog dönteni az árstopról.

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?