Sajtóközlemény: Baromfi- és sertéstartók! Állatjóléti támogatás igényelhető! - emlékeztet a Magyar Agrárkamara

agrarszektor.hu
2011. október 31. éjfélig - a munkaszüneti napok miatt gyakorlatilag november 2-ig - lehet postázni a harmadik negyedévre vonatkozó, a baromfi és a sertés ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Megyei Kirendeltségeihez.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hasonlóan az elmúlt évhez, a 2011. év során benyújtott támogatási kérelmek - tárgyévet követő - kifizetésére 4, illetve 6 milliárd forint áll a rendelkezésre - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

A baromfiágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 139/2007. (XI. 28.) FVM rendelet alapján a baromfitartók a kötelező előírásokon túlmutató állatjóléti feltételek megteremtésének ellentételezésére támogatást vehetnek igénybe, amennyiben a baromfiállomány tartása során biztosítják a nem kívánatos anyagtartalomtól, valamint az állati fehérjétől mentes takarmány-felhasználást, a mechanikai sérülések megelőzéséhez szükséges feltételeket, a kíméletes állatmozgatást és szállítást, illetve az ivóvíz minőségű vízzel való itatást. 

A támogatás az adott támogatási évben január 1. és december 31. között letelepített napos baromfira (növendék csirkére, szabadtartásos csirkére, gyöngyösre, pecsenyelibára, növendék libára, fiatal libára, pecsenyekacsára és növendék kacsára), átminősített tenyészkakasra, tenyészjércére, valamint étkezési tojást termelő jércére (házi tyúk) és átminősített előnevelt pulykára, illetve levágott összes baromfifélére igényelhető.

Az adott tárgynegyedévre vonatkozó baromfi állatjóléti támogatás az MVH honlapján közzétett 120/2011 (VII. 20.) MVH közlemény 1. számú melléklete szerinti formanyomtatványon (N0125) igényelhető. A támogatási kérelem a tárgynegyedévet követő hónap utolsó napjáig nyújtható be. A támogatási kérelmet 2011. III. tárgynegyedévére vonatkozóan 2011. október 31-ig kell postai úton benyújtani - mivel ez pihenő napra esik, ezért november 2-ig - az igénylő lakhelye/székhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltségéhez- hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.

A támogatási kérelmekhez csatolni kell az egyes jogcímeknél meghatározott dokumentumok mellett a szakmai szervezeti tagságról szóló igazolást, az állategészségügyi hatóságnak az állategészségügyi nyilvántartási kötelezettségek és szabályok betartásáról szóló igazolását, valamint a Baromfi Termék Tanács ellenjegyzését viselő "Szakmai ellenőrzési lapot" (N0118).

A sertéságazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 140/2007. (XI. 28.) FVM rendelet alapján a sertéstartók az előírásokon túlmutató kötelezettségvállalás ellentételezésére támogatást vehetnek igénybe, amennyiben a vágósertés tartása során az előírtnál legalább 10%-kal nagyobb férőhelyet, a tartási rendszerben természetes feltételt, legalább 9 órán át természetes vagy legalább 11 órán át mesterséges fényt, a verekedések, kimarások megelőzéséhez szükséges feltételeket, a takarmányozáshoz ivóvíz minőségű vizet, almot, vagy megfelelő mikroklímát biztosítanak. A fenti jogcímek közül egyidejűleg többre is igényelhető támogatás.

A támogatási kérelem a tárgynegyedévet követő hónap utolsó napjáig nyújtható be az MVH honlapján közzétett 49/2010 (XI. 28.) MVH közleményben található formanyomtatványon (N0116). A támogatási kérelmet 2011. III. tárgynegyedévére vonatkozóan 2011. október 31-ig kell postai úton benyújtani - mivel ez pihenőnapra esik, ezért november 2-ig - az igénylő lakhelye/székhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltségéhez.

A támogatási kérelemhez csatolni kell az egyes jogcímeknél meghatározott dokumentumokat, a sertés értékesítéséről szóló számla felvásárlási jegy, illetve belső bizonylat másolatát, a tenyésztésre értékesített koca süldők esetében a tenyésztő szervezet igazolását, továbbá a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak az állat-egészségügyi nyilvántartási kötelezettségek, valamint az állategészségügyi és állatvédelmi szabályok betartásáról szóló, az érintett tenyészet 1. § (5) bekezdés szerinti létszámát is tartalmazó igazolását. Amennyiben az igénylő bérhízlalást, bérnevelést, illetve bérhízlatatást/bérneveltetést végez, úgy a fentieken túl a támogatási kérelemhez csatolni kell a 140/2007. (XI. 28.) FVM rendelet 2. § (6), illetve (7) bekezdésében meghatározott dokumentumokat.

Mindkét intézkedésnél általános hibának számít az, hogy a termelők több esetben a támogatási kérelmeket nem a megfelelő nyomtatványon adják be, illetve nem csatolják szükséges dokumentumokat.

Az említett rendeletek értelmében a támogatások kifizetése a tárgyévet követő évben - a szükséges forrás biztosítása után - 2012-ben történik, emlékeztet a Magyar Agrárkamara.

Forrás: MA

(A köztestületi agrárkamaráról: A Magyar Agrárkamara és a területi agrárkamarák az 1999. évi CXXI. törvény alapján létrehozott, önkéntes tagságon alapuló, önkormányzati alapon működő - mezőgazdasági, állattenyésztési, erdőgazdasági, halászati és vadászati tevékenységet, a kapcsolódó feldolgozó, kereskedelmi, illetve szolgáltató, a termékek piacra jutását segítő tevékenységet - folytató gazdálkodó szervezetek, vállalkozók köztestülete. A Magyar Agrárkamara a Gazdálkodói Információs Szolgálat működtetésével, 202 tanácsadóval, 200 - a szélessávú internet elérést és fejlett informatikai hátteret biztosító - ügyfélszolgálati irodában minden MVH regisztrációs számmal rendelkező, illetve azt igénylő ügyfél számára lát el -díjmentesen - teljes körű tájékoztatási feladatokat.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?