2021. június 19. szombat Gyárfás

Hírek - Agrárpénzek

Sürgős áfacsökkentésre van szükség az OTP Bank szerint

Csökkenteni kell az áfakulcsot a hazai tejpiaci forgalom nagy részét kitevő tartós - UHT és ESL - tejeknél is az OTP Bank szakértői szerint. Az adómérséklés növelhetné a hazai fogyasztást, ez pedig a súlyos válságot átélt tejszektor erősödéséhez vezethetne. A magyar tejgazdaság az OTP Bank szerint a rendszerváltás óta belső piaca csaknem negyedét elvesztette.
 
 

További áfacsökkentést szorgalmaznak a hazai tejpiacon az OTP Bank szakértői – derül ki az otpagrar.hu-n megjelent tanulmányból. A banki szakértők szerint jó irányba tett lépés, hogy a nyerstej áfakulcsa 18 százalékra 5 százalékra csökkent januártól, de a tejfogyasztás ösztönzése érdekében a piaci forgalom nagy részét kitevő tartós - UHT és ESL - tejek forgalmi adójának mérséklését is elengedhetetlennek tartják. A magyar tejgazdaság ugyanis a rendszerváltás óta elvesztette belső piaca csaknem negyedét, aminek következtében az egy főre jutó éves hazai tej- és tejtermékfogyasztás csupán 55-60 százalékát teszi ki az EU fejlett országaiban jellemző értékeknek.

Milyen trendek jellemzik ma a magyar takarmánypiacot, és milyen változásokra számíthatunk? Erről is szó lesz az Agrárium 2017 című március 8-i kecskeméti konferencián.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.Pozitív fejlemény ugyanakkor a szektor számára, hogy a nyerstej országos termelői ára hosszú csökkenés után újra növekedésnek indult. Az ár 2016 júniusában még a kilogrammonkénti 66 forintot sem érte el, ami 40 százalékos áresést jelentett a két és fél évvel korábbihoz képest. Napjainkban az ár 85-90 forint/kilogramm között mozog, és emelkedő trend jellemzi. Az elmúlt években folyamatosan növekedett az előállított tej mennyisége is: míg 2010-ben alig volt több mint 1,6 milliárd liter, a 2015-ös érték már 277 ezer literrel haladta meg az öt évvel korábbit.

A termelői ár és az előállított volumen növekedése kedvező a magyar tejágazat számára, de a szektor továbbra is jelentős mértékben függ az uniós támogatásoktól – állapítják meg az OTP Bank szakértői. A 2020-ig terjedő időszakban az egy kilogramm tejre jutó támogatás átlagosan 18-20 forintot tesz ki, ami európai viszonylatban is kiemelkedő. A 2020 utáni helyzet viszont bizonytalan, úgyhogy a pénzintézet elemzése szerint a következő években kell megteremteni az ágazat hosszú távú fenntarthatóságának alapjait mind a keresleti, mind a kínálati oldalon.


A hazai tejtermelés fejlesztésére lehetőséget biztosít az a 300 milliárd forintos összeg, amelyet a Vidékfejlesztési Program és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében különítettek el az élelmiszerfeldolgozók számára. A versenyképesség megteremtéséhez azonban a nagyobb méretű élelmiszerfeldolgozó cégek számára is elérhetővé tenni a korszerűsítési forrásokat – szögezik le a bank szakértői.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu