Újabb hírek jöttek a túró rudikról: mégsem úgy van, ahogyan sokan hitték

Újabb hírek jöttek a túró rudikról: mégsem úgy van, ahogyan sokan hitték

agrarszektor.hu
A napokban jött a hír, miszerint csökkentik a túró desszertek áfáját, ami sokaknak örömhírül szolgálhatott. Ugyanakkor egy élelmiszeripari szakember tisztázta a dolgokat: hiába fog csökkenni a túró desszertek áfája, ez sem a kereskedőknek, sem a gyártóknak, sem a vásárlóknak nem lesz igazán számottevő változás. Ennek az az oka, hogy a csökkenés mértéke egy darab édesség esetén rendkívül csekély. Az viszont elképzelhető, hogy a boltok többször, könnyebben és némileg nagyobb mértékben fognak majd túró rudi akciókat hirdetni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ezzel együtt Harcz Zoltán a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója üdvözli a változást, ám azt ő is hangsúlyozta, hogy az árak alakulásáról most még nehéz beszélni, hosszú távon azonban a túró desszertek árát a piac fogja meghatározni, nem az áfatartalom mértéke. Kedd éjszaka törvényjavaslat-dömping érkezett a parlament oldalára a kormány részéről. Ezek között található többek között a 2024-es adócsomag a maga 187 oldalával. Ebből kiderült, hogy a desszert jellegű sajtkészítmény áfakulcsa az eddigi 27 százalékról 18 százalékra csökkenne 2024. január elsejétől. Az adócsökkentés jelen esetben azt jelenti, hogy a túró desszerteket/túró rudikat a jövő év elejétől az eddigi 27 százalék helyett már csak 18 százalékos áfa kulcs terhelné - írja a Pénzcentrum

EZ IS ÉRDEKELHET

A gyakorlatban mindez azt jelentené, hogyha az áfacsökkentés hatását teljes mértékben érvényesítik a kereskedők, vagyis odaadják a fogyasztónak és nem nyelik le, akkor a normál (30g-os) legnépszerűbb pöttyös túró rudi jelenlegi, jellemzően 240-260 forintos ára valahol 223-242 forint között alakulna. Ez persze csak akkor lenne igaz, ha az év végéig nem drágulna a termék.

Azt gondolom, lehet szidni a gyártókat, kereskedőket, hogy lenyelik az áfát, de azért azt látni kell, hogy máshol busásan megfizetik ennek a többszörösét. De azt is gondolom, hogy ez az adócsökkentés annyira kismértékű magának az egyes termékek árához képest, hogy drágább lenne átcímkézni az árcédulákat, mint inkább úgy hagyni azokat. Persze, a legnagyobb kiskereskedők esetében számíthat ez a tizenpár forintos többlet túró rudinként az év végén, de számottevően nem egy óriási befolyásoló tényező

- mondta a szakember. 

Kiemelte, hogy az intézkedés érdemben nem segít sem a vásárlóknak, sem a gyártóknak, sem a kereskedőknek. Azt azonban elképzelhetőnek tartja, hogy a boltok gyakrabban és könnyebben fognak tudni akciózni, és a 20 forintos akciók helyett akár 30 forintosak is lehetnek majd.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem csak a túró rudi áfája csökkent

Szinte mindenhol csak a túró rudiról olvashatunk hallhatunk, érdemes kiemelni, hogy a módosítás nemcsak erre az édességre vonatkozik, az áfakulcs-csökkentés egy sor másik termékre is érvényes lesz. A kormány módosítja az Áfa törvény azon mellékletét is, amely felsorolja a 18 százalékos kedvezményes áfa-kulccsal adózó termékeket. Konkrétan az szerepel ebben a részben, hogy a desszert jellegű sajtkészítmény áfakulcsa az eddigi 27 százalékról 18 százalékra csökkenne 2024. január 1-től. Vagyis áfakulcs-csökkentést hajt végre a kormány a következő évtől egy konkrét termékkör esetében, amibe többek között a túró rudi is bele esik

- írja a Pénzcentrum.

Íme, néhány konkrét termék, amihez jövő év január elsejétől olcsóbban juthatunk majd hozzá:

  • EXQUISA Desszertjellegű sajtkészítmény, 400 g, áfonya,
  • Philadelphia Milka szendvicskrém alpesi tej felhasználásával készült tejcsokoládéval 175 g,
  • Kockás nagy túrórúd 5 x 50 g (250 g),
  • Danone Oikos vaníliaízű krémtúró 130 g,
  • Milli Túrógombóc krémtúró 90 g,
  • High Protein krémtúró MILBONANIKA Krémtúró, 80 g.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?