Kisebb áfa a trappistánál, a tejfölnél és a túrónál is?

Kisebb áfa a trappistánál, a tejfölnél és a túrónál is?

agrarszektor.hu
Nem látszik lehetőség a tápok és az egyéb takarmányok áfacsökkentésére Magyarországon, és habár szakmailag indokolt lenne, ágazati vélemények szerint a költségvetés állapota nem azt mutatja, hogy erre reális esély lenne. Ugyanakkor nem csak a takarmányozásban, hanem más szegmensekben is meglenne az igény a további áfamérséklésekre. A piaci szereplőket képviselő Tej Terméktanács azt fontolgatja, hogy egyes hazai előállítású tejtermékeknél - így a trappistasajtnál, a tejfölnél és a túrónál - áfacsökkentést kezdeményez a kormánynál.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Ahogy azt az Agrárszektor megírta, Horváth István fideszes képviselő - aki a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke is - vetette fel néhány hete Nagy István parlamenti mezőgazdasági bizottsági miniszterjelölti meghallgatásán, hogy az állattenyésztők helyzetének javítása érdekében 27 százalékról 5 százalékra kellene csökkenteni a tápok és az egyéb takarmányok áfáját. Nagy István akkor azt mondta, támogatja a felvetést, és egyetért a lépés szükségességével. A bizottsági ülésen egyébként kormánypárti képviselők is úgy foglaltak állást, hogy a növekvő költségek és jövedelmezőségi gondok az állattenyésztés megszűnésével fenyegetnek Magyarországon, ezért szükség lenne olyan intézkedésekre, mint például a takarmányokra vonatkozó áfa mérséklése.

EZ IS ÉRDEKELHET

Reálisan nézve a költségvetés állapota jelenleg nem azt mutatja, hogy a takarmánypiacon esély lenne az áfacsökkentésre, az alacsonyan tartott rezsiköltségek ugyanis elképesztő összegeket emésztenek fel

 - tudta meg az Agrárszektor Győrffy Balázstól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökétől a Vitafort Zrt. közelmúltbeli országos dabasi szakmai partnertalálkozóján. Habár szakmailag teljesen indokolt lenne, rövid távon biztosan nem lesz alacsonyabb áfa a tápoknál és a takarmányoknál - vélte Győrffy Balázs.

Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója szerint ma a takarmányipart a forráskérdés foglalkoztatja leginkább, hiszen a drágulások miatt nem csak megugrott az ágazat finanszírozási igénye, hanem a pénzhez jutás költségei is nőttek. Iparági számítások azt mutatják, hogy az áfa csökkentése éves szinten 130 milliárd forintos tétel elengedését jelentené, így a mai kifeszített helyzetben érzékelhető lépés lenne az állattenyésztők és a takarmánygyártók számára.

Egyetértene a takarmányok áfacsökkentésével a Tej Terméktanács is, hiszen jelenleg egy kilogramm tej megtermelésének 63 százalékát a takarmányköltség teszi ki - fejtette ki Harcz Zoltán, a szakmai szervezet ügyvezető igazgatója. Ugyanakkor a meglódult infláció miatt a terméktanács azt mérlegeli, hogy maga is áfamérséklésre tesz javaslatot a kormánynál. A szervezet szerint az áfát azoknál a ma 18 százalékos kulccsal adózó termékeknél - így a trappistasajtnál, tejfölnél és túrónál - kellene mérsékelni, amelyeket Magyarországon állítanak elő.

Szakmai szempontból a kertészeti szektorban is érdemes lenne elgondolkodni az áfa csökkentésén - állapította meg Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. A mérséklés nem csak az ágazat "szürke-fekete" részének kifehéredését eredményezné, hanem javítaná a gazdálkodók pályázati és fejlesztési lehetőségeit is.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?