Kisebb áfa a trappistánál, a tejfölnél és a túrónál is?

agrarszektor.hu
Nem látszik lehetőség a tápok és az egyéb takarmányok áfacsökkentésére Magyarországon, és habár szakmailag indokolt lenne, ágazati vélemények szerint a költségvetés állapota nem azt mutatja, hogy erre reális esély lenne. Ugyanakkor nem csak a takarmányozásban, hanem más szegmensekben is meglenne az igény a további áfamérséklésekre. A piaci szereplőket képviselő Tej Terméktanács azt fontolgatja, hogy egyes hazai előállítású tejtermékeknél - így a trappistasajtnál, a tejfölnél és a túrónál - áfacsökkentést kezdeményez a kormánynál.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Ahogy azt az Agrárszektor megírta, Horváth István fideszes képviselő - aki a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke is - vetette fel néhány hete Nagy István parlamenti mezőgazdasági bizottsági miniszterjelölti meghallgatásán, hogy az állattenyésztők helyzetének javítása érdekében 27 százalékról 5 százalékra kellene csökkenteni a tápok és az egyéb takarmányok áfáját. Nagy István akkor azt mondta, támogatja a felvetést, és egyetért a lépés szükségességével. A bizottsági ülésen egyébként kormánypárti képviselők is úgy foglaltak állást, hogy a növekvő költségek és jövedelmezőségi gondok az állattenyésztés megszűnésével fenyegetnek Magyarországon, ezért szükség lenne olyan intézkedésekre, mint például a takarmányokra vonatkozó áfa mérséklése.

EZ IS ÉRDEKELHET

Reálisan nézve a költségvetés állapota jelenleg nem azt mutatja, hogy a takarmánypiacon esély lenne az áfacsökkentésre, az alacsonyan tartott rezsiköltségek ugyanis elképesztő összegeket emésztenek fel

 - tudta meg az Agrárszektor Győrffy Balázstól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökétől a Vitafort Zrt. közelmúltbeli országos dabasi szakmai partnertalálkozóján. Habár szakmailag teljesen indokolt lenne, rövid távon biztosan nem lesz alacsonyabb áfa a tápoknál és a takarmányoknál - vélte Győrffy Balázs.

Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója szerint ma a takarmányipart a forráskérdés foglalkoztatja leginkább, hiszen a drágulások miatt nem csak megugrott az ágazat finanszírozási igénye, hanem a pénzhez jutás költségei is nőttek. Iparági számítások azt mutatják, hogy az áfa csökkentése éves szinten 130 milliárd forintos tétel elengedését jelentené, így a mai kifeszített helyzetben érzékelhető lépés lenne az állattenyésztők és a takarmánygyártók számára.

Egyetértene a takarmányok áfacsökkentésével a Tej Terméktanács is, hiszen jelenleg egy kilogramm tej megtermelésének 63 százalékát a takarmányköltség teszi ki - fejtette ki Harcz Zoltán, a szakmai szervezet ügyvezető igazgatója. Ugyanakkor a meglódult infláció miatt a terméktanács azt mérlegeli, hogy maga is áfamérséklésre tesz javaslatot a kormánynál. A szervezet szerint az áfát azoknál a ma 18 százalékos kulccsal adózó termékeknél - így a trappistasajtnál, tejfölnél és túrónál - kellene mérsékelni, amelyeket Magyarországon állítanak elő.

Szakmai szempontból a kertészeti szektorban is érdemes lenne elgondolkodni az áfa csökkentésén - állapította meg Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. A mérséklés nem csak az ágazat "szürke-fekete" részének kifehéredését eredményezné, hanem javítaná a gazdálkodók pályázati és fejlesztési lehetőségeit is.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?