Nem egyszerű a helyzet a magyar agráriumban: az igazán nehéz évek csak most jönnek?

Nem egyszerű a helyzet a magyar agráriumban: az igazán nehéz évek csak most jönnek?

agrarszektor.hu
Nem egyszerű a jelenlegi helyzet, hiszen rengeteg kihívással kell megküzdenie a magyar agrárium szinte minden szereplőjének, az elmúlt időszak folyamatos drágulásai, illetve az emberi erőforrások okozta problémák komolyan megnehezítik a gazdák, a termelők és a feldolgozók életét - hangzott el a Vitafort Zrt. országos szakmai partnertalálkozóján, amelyet idén a Tej Világnap rendezvényével együtt tartottak Dabason. A megnyitón felszólaló szakemberek egyetértettek abban, hogy habár nem könnyű most a helyzet, de keresleti piac van, és ha óvatosan is, de a feldolgozóiparnak fejlesztenie kell. Az biztos, hogy az "olcsó" élelmiszerek ideje lejárt, és ebben a viszontagságos időszakban még fontosabb, hogy minél több magyar termék jusson el a fogyasztókhoz.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A magyar tejágazat egy sikerágazat Magyarországon, amely mögött rengeteg munka áll. Ennek a sikernek az alapja a feldolgozók és a termelők együttműködése, illetve az, hogy a kiskereskedelem bevonása megtörtént a termékpálya működésébe

 - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Kiemelte, 2010 óta 26 százalékkal nőtt Magyaroszágon a tejtermelés, és ugyanilyen mértékben emelkedtek azoknak a tejelő teheneknek az átlaghozamai, amelyek az egész hazai tejtermelés alapját adják. Kitért arra, hogy az ágazat jól "sáfárkodik" a fejlesztési forrásokkal, a 2020 ősze után kiírt nagy technológiai pályázatoknál látszik, hogy minden nehézség ellenére 300 szarvasmarhatartó telep nyújtott be fejlesztési igényt. 

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hangsúlyozta, a hazai agrárium a nemzetgazdaság meghatározó szereplője. Sok kihívással kell megküzdenie az ágazatnak a jövőben is, hiszen az orosz-ukrán háború már idén is komoly ellátási gondokat okozhat. A NAK elnöke kiemelte, a napraforgó-probléma, amelyet a háború okozott, rávilágíthat arra, hogy érdemes lenne komolyabban foglalkozni a vajjal, szerinte eljött tehát a vaj rehabilitásának ideje.

Az biztos, hogy az olcsó élemiszerek ideje lejárt, és az is biztos, hogy az élelmiszerpazarlás kérdését is más szemmel fogja nézni a társadalom a következő időszakban. Az a cél, hogy minél több magyar élelmiszer jusson el a fogyasztókhoz, ebben mindannyiunknak megvan a felelősségünk, beleértve ide a kiskereskedelmi láncokat is. Örömmel láttuk, hogy több lánc is vállalást tett a magyar termékek minél nagyobb forgalmazására.

A tej egy nagyon értékes élelmiszer, számos olyan anyagot - fehérjéket, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat - tartalmaz, amelyek az egészséges szervezet működéséhez kellenek - hívta fel a figyelmet Dr. Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. Nagyjából már két pohár tej, azaz napi fél liternyi mennyiség képes biztosítani rengeteg olyan hasznos tápanyagot a szervezetnek, amik az egészséges táplálkozás alapját szolgálhatják. Ezek a kedvező jellemzők azok, amelyek megalapozzák a tej és tejtermékek kedvező élettani hatását. 

Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója elmondta, több mint 10 éves az a stratégiai kapcsolat, ami a Vitafort Zrt. és a Tej Termékktanács között van. Hangsúlyozta, nem egyszerű jelenleg a helyzet, mindenki ismeri az ágazat mindennapi problémáit, az elmúlt másfél év a drágulásokról szól, emellett mindenki küzd az emberi erőforrások problémájával is, ugyanakkor keresleti piac van, nemcsak a jelenben, de a közeljövőben is. 

Emelkednek az árak, és bízunk abban, hogy a magyar tejtermelésnek nemcsak múltja, jelene, de jövője is van.

Szautner Péter, a Tej Terméktanács társelnöke arról beszélt, hogy hatalmas terhet raknak a feldolgozókra az elmúlt időszakban tapasztalható drágulások, amik a teljes értékláncon keresztülfutnak. Hozzátette, ezekben a kihívásokkal teli években a feldolgozóipar legfontosabb feladata az volt, hogy megbízhatóan, jó minőségű tejtermékekkel lássa el a fogyasztókat Magyarországon, és minden, a hazánkban megtermelt tejet felvásároljon. 

Nem szabad elfelejteni, hogy miközben időnként tüzet oltunk, a távoli célokra is oda kell figyelnünk. A feldolgozóiparnak kapacitásnövelő fejlesztésekre, termékinnovációkra van szüksége ahhoz, hogy a versenytársakkal tartani tudja a lépést

 - közölte. Elmondta, a magyarországi egy főre jutó tejtermékfogyasztás még elmarad az uniós átlagtól, ugyanakkor a hazai tejfelvásárlási árak lassan, de biztosan zárkóznak fel az uniós átlaghoz, és Magyarország egyike volt azoknak a tagállamoknak, ahol a tejtermelést sikerült növelni az utóbbi években, pedig a legtöbb uniós országban stagnált, vagy csökkent. 

Mérföldkőhöz érkeztünk, fontos kérdés, hogy mi lesz a támogatásokkal, mi lesz az áfával, mi lesz az inflációval, az adókkal, a takarmányárakkal, illetve az ágazatot, az agráriumot érintő egyéb költségnövekedésekkel. Az látszik, hogy keresleti piac lesz, a kérdés az, hogy a drasztikus áremelkedések meddig fognak tartani, és meddig tarthat majd a keresleti piac növekedése. Ezeket a kérdéseket és kihívásokat közösen, együttműködve kell kezelnünk

 - hangsúlyozta Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?