2020. október 22. csütörtök Előd

Hírek - Agrárpénzek

Száraz jégeső okozott 100 százalékos kárt Baranyában

Baranya megyében a legnagyobb kárt Véméndről és környékéről jelentették a termelők, ahol szombat este csapadék nélküli, úgynevezett száraz jégesés volt. A diónál nagyobb jég fél órán keresztül esett, a jégkár ezen a területen 20-100 százalékos.
 
 

Az őszi árpa és az őszi búza károsodott a legnagyobb mértékben, mivel a jég kiverte a szemeket a kalászokból. A napraforgó-állományok csupaszok, a leveleket leverte a jég, bár a tányérok még megmaradtak. A gyümölcsfákat, a szőlő egy részét és a zöldségeseket nagy részben szintén elverte a jég. A károsult terület nagyságának felmérését folyamatosan végzik a szakemberek.

Szigetvár környékén – Dencsháza, Szentegát, Gyöngyösmellék, Szentdénes, Katádfa – is jelentős kárt okozott a helyenként dió nagyságú jég. Itt a károkat folyamatosan jelentik a gazdálkodók. A termelőknek 15 napjuk van arra, hogy kárukat bejelentsék a területileg illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságához.

Bács-Kiskun megye déli részén, a Kisszállás-Jánoshalma-Borota vonalban mintegy 2000 hektáron szántóföldi kultúrákban keletkezett eltérő nagyságú jégkár, elsősorban az Agroprodukt Kft. és a Hergevica Kft. területein. A tájékoztatás szerint a pontos felmérés most folyik. A VM közleménye szerint Békés megyében Csanádapáca és Medgyesegyháza térségét érte jelentősebb jégkár. Itt hozzávetőlegesen 100 hektár dinnye megsemmisült. A falugazdászok jelenleg is végzik a kárfelmérést.

Csongrád megyében Forráskút és Balástya körzetéből jelentősebb jégverést jeleztek, amely a téli, illetve tavaszi fagyokat átvészelt gyümölcsösökben 80-90 százalékos kárt okozott. A kertészeti kultúrákban – saláta, káposzta, paprika – 40-100 százalékos a veszteség. A gabonaféléknél 50 százalékos kieséssel kell számolni. A jégverés erősségét jelzi, hogy a fóliasátrakon 1 négyzetméteres területen 120-150 körüli a jégverésnyom, helyenként át is lyukasztotta a borítást.

Hódmezővásárhely környékén is esett jég, de ott nagyobb mennyiségű esővel együtt, így a károk mértéke kisebb, konkrét kárbejelentés még nem érkezett – közölte a szaktárca. Heves megyében szórványosan fordult elő viharkár és jégeső, Pest megyében jégesőt Érd térségében észleltek, de ezekről a területekről károkról egyelőre nem érkezett bejelentés – áll a közleményben.

 

forrás: MTI/Hvg

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu