2022. június 25. szombat Vilmos

Hírek - Agrárpénzek

Szerbia eltöröné a GMO-tilalmat

A genetikailag módosított élelmiszerek termelésére és fogalmazására vonatkozó teljes tilalom feloldására készül Szerbia a Napi Gazdaság írása szerint.
 
 

A WTO szabályai szerint nem lehet betiltani olyan cikkek importját, melyek veszélyes volta nem bizonyított, ezzel szemben az Unióban a GMO termékek behozatalát szigorú szabályokhoz kötik. Behozatali engedéllyel megközelítőleg 50 ilyen termék rendelkezik jelenleg, de csak kettő termesztése engedélyezett az Unió területén, emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek esetén pedig kötelező feltüntetni a 0,9 százalékot meghaladó GMO-tartalmat.

A WTO szabályzat csak egyes termékek ideiglenes importtilalmát engedélyezik, melyet fel kell oldani záros határidőn belül, amennyiben nincsen káros voltára egyértelmű tudományos bizonyíték. A GMO növények esetében ilyen bizonyíték nem létezik. A belgrádi kiskereskedelmi minisztérium szerint a WTO 157 tagországa ugyan eltérően vélekedik a GMO-tilalomról, a szerbhez hasonló teljes tiltás sehol nincs érvényben. S bár a WTO előírások nem rendelkeznek a termesztésről, egyelőre nem tudni a készülő törvénymódosítás ezen a téren is engedékenyebbnek bizonyul-e majd.

wto | eu | gmo | szerbia

 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben