Ukrajnából származik az európai tojásimport több mint fele

agrarszektor.hu
2017 óta teljes körűen hatályba lépett az unió szabadkereskedelmi megállapodása Ukrajnával, aminek azonnali hatása leginkább a baromfitermékek (beleértve a húst) és a gabonafélék terén mutatkozott meg. Tojásból most is az EU importjának bő fele származott Ukrajnából, tavaly januárban pedig ennél is nagyobb arányt mértek. Kétségbeesni mégsem kell: összességében 21-szer több tojást exportált az EU, mint amennyit behozott januárban. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci jelentését szemléztük.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió tojáster-mékimportja több mint a felére (1,1 ezer tonna) csökkent 2019 januárjában az előző esztendő azonos hónapjához viszonyítva. Az import bő fele Ukrajnából érkezett 2019 első hónapjában. Nagy mennyiség, de korántsem akkora, mint tavay ilyenkor. 2019-ben 36 százalékkal esett az import Ukrajnából. A második legnagyobb importőrnek számító USA-ból 74 százalékkal, Argentínából pedig 63 százalékkal csökkent a behozatal ugyanebben az összehasonlításban.


A közösség tojástermék-exportja csaknem 50 százaaékkal 23 ezer tonnára nőtt 2019 januárjában a 2018. januárihoz képest. Az unió legnagyobb célországai - Japán (26 százalék részesedés az exportból) és Svájc(16 százalék) - együttesen 9 ezer tonna tojást vásároltak a közösségből. Japánba 50 százalékkal emelkedett, míg Svájcba 6 százalékkal csökkent a kivitel a megfigyelt periódusban. Nőtt viszont a kiszállítás Törökországba (+61 százalék), míg Izraelbe csökkent (-30 százalék) a tojástermékek exportja.

Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 127,6 euró/100 kilogramm volt 2019 első tizenkét hetében, ez csaknem 20 százalékkal alacsonyabb az előző évazonos időszakának átlagárához képest. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára szintén 20 százalékkal csökkent. Az első negyedévben így darabonkélnt 25,03 forintot ért (ami rentábilis működést tesz lehetővé - agrárszektor.hu).

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?