2020. június 7. vasárnap Róbert

Hírek - Agrárpénzek

Szigorodnak a légi permetezés szabályai

A vidékfejlesztési miniszter egyeztetésre bocsájtotta a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet módosításáról készült tervezetet. A véleményezési határidő: 2011. november 28.
 
 

A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló rendeletmódosítás néhány kivételtől eltekintve megtiltja a légi permetezést, a növényvédő szerek használatát pedig szigorúbb feltételekhez köti - írja az orientpress.hu.

A rendelet célja, hogy a jövőben kevesebb növényvédő szer kerüljön a légtérbe, a káros anyagok fogyasztókig való eljutásának esélyét pedig nagy mértékben csökkentsék.

A szigorítások egyik oka az Európai Uniós jognak való megfelelés, valamint az új környezet- és egészségvédelmi szempontok és ellenőrzési rendszer bevezetése.

Az eddigi gyakorlattal ellentétes, hogy az új szabályozás szerint légi permetezés csak abban az esetben végezhető, ha a légi kijuttatáson kívül más növényvédelmi módszer nem kivitelezhető hatékonyan. Ez a miniszteri rendelet összhangban van az uniós irányelvekkel.
A repülőgépről történő talajerő-utánpótláshoz illetve a folyékony műtrágya permetezéshez a jövőben sem kell engedély.

A tervezet és a hozzá kapcsolódó anyagok a kormany.hu weblapon elérhetők.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu