Több változás is élesedett a vízgazdálkodási ágazat fejlesztéséről szóló pályázatban

Több változás is élesedett a vízgazdálkodási ágazat fejlesztéséről szóló pályázatban

agrarszektor.hu
Módosult a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése című felhívás. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege egyéni és kollektív projekt esetén is maximum 2 milliárd forintra változott. Emellett történtek más módosítások is, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás maximális összege egyéni projekt esetén 2 milliárd forintra nőtt, az előleg mértéke egységesen maximum 1 milliárd forintra módosult. Ezek mellett a "Kollektív projekt" meghatározás is bővült az öntözési közösséggel, azaz az agrárpolitikáért felelős miniszter által elismert öntözési közösségek is jogosultak a felhívás keretében kollektív projekt végrehajtására, írta meg a NAK.

A felhívás keretében az alábbi tevékenységek támogathatók:

  • Öntözőberendezések vízellátását biztosító vízvisszatartás létesítményeinek támogatása fenntartható vízkészlet-gazdálkodás biztosításával, ezen belül víztározók létesítésének támogatása közepes nagyságú tározók kialakítása révén, amelyek mérete már megengedi, hogy öntözővíz kivétel is lehetséges legyen.
  • Természetes szűrőmezők kialakítása a keletkezett felesleges és a gazdálkodás szempontjából káros vizek összegyűjtést követő tápanyag terhelésének csökkentése, majd befogadó vízfolyásba történő továbbítása céljából.
  • Mezőgazdasági területekhez kapcsolódó meliorált utak kialakítása.
  • Meglévő öntözőberendezések vízfelhasználás hatékonyságának javítása, valamint öntözési infrastruktúra és kapcsolódó műtárgyainak fejlesztése, rekonstrukciója.
  • Új öntözőberendezések beszerzése, illetve új öntözővíz-szolgáltató művek létrehozása
  • Öntözőberendezések energiafelhasználás hatékonyságának javítása.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege egyéni és kollektív projekt esetén is maximum 2 milliárd forint. A támogatás maximális mértéke a közép-magyarországi régióban megvalósuló fejlesztés esetén az összes elszámolható költség 40%-a, a nem közép-magyarországi régióban megvalósuló fejlesztés esetén az összes elszámolható költség 50%-a. Fiatal mezőgazdasági termelő számára +10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitás jár. A kollektív módon, illetve öntözési közösségek által végrehajtott projektek +20 százalékponttal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak.

A felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtására 2016. augusztus 1. napjától 2021. június 4. napjáig van lehetőség. Ezen belül az értékelési határnapok a következők: 2020. december 4-e, 2021. február 5-e, április 6-a, és június 4-e

A fentieken túlmenően a felhívás sablonhoz történő igazítás miatt további kiegészítő és harmonizációs módosítások is történtek. A módosított pályázati felhívás elérhető ezen a linken olvasható.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?