Újabb akvizíció után alternatív tojásokkal lép a piacra a Talentis Agro

Újabb akvizíció után alternatív tojásokkal lép a piacra a Talentis Agro

agrarszektor.hu
Étkezési tyúktojást termelő telepet vásárolt a Mészáros Csoporthoz tartozó herceghalmi Talentis Agro Zrt. A Veszprém megyei telep mélyalmos technológiával működik, így alternatív tartásból származó étkezési tojásokat értékesít az üzletláncoknak. A Talentis első mélyalmos tojásai a húsvét előtti időszakban jelennek meg a boltokban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Alternatív tojástermeléssel bővíti állattenyésztési tevékenységét a Talentis Agro Zrt. - közölte Makai Szabolcs, a társaság vezérigazgatója. A holding a Veszprém megyei Balatonkenese és Papkeszi között a napokban mélyalmos technológiával működő étkezési tojást termelő telepet vásárolt, amely eddig a balatonfőkajári Mag-Tár Növénytermelési és Takarmánygyártó Kft. tulajdonában volt.

Makai Szabolcs szerint az akvizíció célja, hogy a Talentis Agro mostantól ne csak hagyományos ketreces, hanem alternatív tartásból származó étkezési tojásokat is szállíthasson a Magyarországon működő üzletláncokba. Egyre növekszik ugyanis az élelmiszerhálózatok igénye arra, hogy kínálatuk egy részét alternatív tojások tegyék ki, sőt hosszabb távon egyes áruházak - elsősorban állatjóléti okokra hivatkozva - a ketreces tojásforgalmazás beszüntetését is kilátásba helyezik. Ezért a Talentis szerint a tojáspiacon versenyhátrányba kerülhetnek azok a vállalkozások, amelyek az alternatív tojástermelést nem veszik fel tevékenységeik közé. Emellett a társaság úgy véli, lehetőséget kell biztosítani a hazai vásárlóknak, hogy maguk dönthessenek arról, milyen tartásmódból származó termékeket kívánnak a kosarukba helyezni.

A Talentisnél eddig a székesfehérvári Aranykorona Zrt. foglalkozott tojástermeléssel, amely ketreces tartásmódból származó tojásokat állít elő. (Szintén ketreces tojásokat termel a békéscsabai Csabatáj Zrt. is, amely azonban nem a Talentishez, hanem a szintén Mészáros-érdekeltségű budapesti Opus Global Nyrt. élelmiszeripari divíziójához tartozik). A Talentis több mint 60 millió darabos éves termeléssel a belföldi tojáspiacon ma megközelítőleg a nyolcadik helyet foglalja el a vezető szerepet betöltő Gyermelyi Zrt. mögött, de tojástermelése a mostani akvizíció révén 10-12 százalékkal - évi 6-9 millió darabbal - bővül. Így a holding 65-70 milliós éves tojásmennyiséggel a második helyre jöhet felt a hazai tojástermelő vállalkozások között.

Makai Szabolcs

A megvásárolt telepen jelenleg egy istállóban 20 ezer jércét tartanak, de a telephely lehetőséget ad a kapacitások további - akár két-háromszoros - bővítésére is - mondta Makai Szabolcs. A társaság az alternatív tartásból származó tojások értékesítéséről már megkezdte a tárgyalásokat az üzletláncokkal. A most megvett telepen a jérce-előállítást bérneveléssel korábban megkezdték, így a vállalat első alternatív tojásai húsvét előtt a boltokba kerülhetnek.

A holdingon belül az akvizíciót közvetlenül az Aranykorona Zrt. hajtotta végre, ezért a mélyalmos tojások - hasonlóan a vállalat ketreces termékeihez - Aranykorona márkanévvel jelennek meg az üzletekben. A székesfehérvári cég azonban saját márkás alternatív tojásokat is értékesít majd az üzletláncoknak.

Az alternatív tojások iránti fogyasztói kereslet annak ellenére is növekszik, hogy az így előállított termékek drágábbak az intenzívebb technológiával előállított ketreces tojásoknál. Az árkülönbség elsősorban abból adódik, hogy ugyanakkora területen kevesebb tojótyúk tartható, illetve a madarak tartásmódból adódó eltérő takarmányozási és egyéb biológiai igényeinek kielégítése is többletköltséget okoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?