2021. november 27. szombat Virgil

Hírek - Agrárpénzek

Újabb akvizíció után alternatív tojásokkal lép a piacra a Talentis Agro

Étkezési tyúktojást termelő telepet vásárolt a Mészáros Csoporthoz tartozó herceghalmi Talentis Agro Zrt. A Veszprém megyei telep mélyalmos technológiával működik, így alternatív tartásból származó étkezési tojásokat értékesít az üzletláncoknak. A Talentis első mélyalmos tojásai a húsvét előtti időszakban jelennek meg a boltokban.
 
 

Alternatív tojástermeléssel bővíti állattenyésztési tevékenységét a Talentis Agro Zrt. – közölte Makai Szabolcs, a társaság vezérigazgatója. A holding a Veszprém megyei Balatonkenese és Papkeszi között a napokban mélyalmos technológiával működő étkezési tojást termelő telepet vásárolt, amely eddig a balatonfőkajári Mag-Tár Növénytermelési és Takarmánygyártó Kft. tulajdonában volt.

Makai Szabolcs szerint az akvizíció célja, hogy a Talentis Agro mostantól ne csak hagyományos ketreces, hanem alternatív tartásból származó étkezési tojásokat is szállíthasson a Magyarországon működő üzletláncokba. Egyre növekszik ugyanis az élelmiszerhálózatok igénye arra, hogy kínálatuk egy részét alternatív tojások tegyék ki, sőt hosszabb távon egyes áruházak – elsősorban állatjóléti okokra hivatkozva - a ketreces tojásforgalmazás beszüntetését is kilátásba helyezik. Ezért a Talentis szerint a tojáspiacon versenyhátrányba kerülhetnek azok a vállalkozások, amelyek az alternatív tojástermelést nem veszik fel tevékenységeik közé. Emellett a társaság úgy véli, lehetőséget kell biztosítani a hazai vásárlóknak, hogy maguk dönthessenek arról, milyen tartásmódból származó termékeket kívánnak a kosarukba helyezni.

A Talentisnél eddig a székesfehérvári Aranykorona Zrt. foglalkozott tojástermeléssel, amely ketreces tartásmódból származó tojásokat állít elő. (Szintén ketreces tojásokat termel a békéscsabai Csabatáj Zrt. is, amely azonban nem a Talentishez, hanem a szintén Mészáros-érdekeltségű budapesti Opus Global Nyrt. élelmiszeripari divíziójához tartozik). A Talentis több mint 60 millió darabos éves termeléssel a belföldi tojáspiacon ma megközelítőleg a nyolcadik helyet foglalja el a vezető szerepet betöltő Gyermelyi Zrt. mögött, de tojástermelése a mostani akvizíció révén 10-12 százalékkal – évi 6-9 millió darabbal – bővül. Így a holding 65-70 milliós éves tojásmennyiséggel a második helyre jöhet felt a hazai tojástermelő vállalkozások között.

Makai Szabolcs

A megvásárolt telepen jelenleg egy istállóban 20 ezer jércét tartanak, de a telephely lehetőséget ad a kapacitások további – akár két-háromszoros - bővítésére is – mondta Makai Szabolcs. A társaság az alternatív tartásból származó tojások értékesítéséről már megkezdte a tárgyalásokat az üzletláncokkal. A most megvett telepen a jérce-előállítást bérneveléssel korábban megkezdték, így a vállalat első alternatív tojásai húsvét előtt a boltokba kerülhetnek.

A holdingon belül az akvizíciót közvetlenül az Aranykorona Zrt. hajtotta végre, ezért a mélyalmos tojások – hasonlóan a vállalat ketreces termékeihez - Aranykorona márkanévvel jelennek meg az üzletekben. A székesfehérvári cég azonban saját márkás alternatív tojásokat is értékesít majd az üzletláncoknak.

Az alternatív tojások iránti fogyasztói kereslet annak ellenére is növekszik, hogy az így előállított termékek drágábbak az intenzívebb technológiával előállított ketreces tojásoknál. Az árkülönbség elsősorban abból adódik, hogy ugyanakkora területen kevesebb tojótyúk tartható, illetve a madarak tartásmódból adódó eltérő takarmányozási és egyéb biológiai igényeinek kielégítése is többletköltséget okoz.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó